Ο ρόλος της άσκησης στα προγράμματα απεξάρτησης από το αλκοόλ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:3391288 34 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
ΓΟΝΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σκορδίλης Ε., Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της άσκησης στα προγράμματα απεξάρτησης από το αλκοόλ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της άσκησης στα προγράμματα απεξάρτησης από το αλκοόλ
Περίληψη:
Το αλκοόλ πρόκειται για μια εξαρτητική ουσία, όπου η μη λελογισμένη χρήση της και κατάχρηση της φαίνεται να σχετίζεται με πλήθος κοινωνικών, προσωπικών, ιατρικών και οικονομικών προβλημάτων. Τα προβλήματα και οι παράγοντες που οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και στην εξάρτηση από αυτό, ολοκληρώνουν την περιγραφή ενός κοινωνικού φαινομένου που η επίλυση του θεωρείται ύψιστης σημασίας ζήτημα. Διάφορες στρατηγικές έχουν χρησιμοποιηθεί για την απεξάρτηση από το αλκοόλ, αλλά δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικές. Η έρευνες έχουν πλέον στραφεί σε νέους μεθόδους αντιμετώπισης της εξάρτησης και των διαταραχών που συνοδεύονται με εκείνη, συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης.
Η παρούσα εργασία, βασισμένη στην ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας, στοχεύει να διερευνήσει τον ρόλο της άσκησης και το πως επηρεάζει την απεξάρτηση από το αλκοόλ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, πάρα τον περιορισμένο αριθμό σχετικών μελετών, πως η εφαρμογή συντονισμένων προγραμμάτων άσκησης μπορεί να επιφέρει βελτίωση στην σωματική κατάσταση του αλκοολικού, βελτιώνοντας την καρδιοαναπνευστική του ικανότητα και μειώνοντας το σωματικό λίπος, αλλά επίσης παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα και σε ψυχικές διαταραχές όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη που συνυπάρχουν συνήθως με τον αλκοολισμό. Παρά την περιορισμένη βιβλιογραφία σχετικά με την σχέση που έχουν η άσκηση και η θεραπεία από το αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον μέθοδο για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις κλειδιά: άσκηση, φυσική δραστηριότητα εξάρτηση, εξάρτηση από το αλκοόλ, απεξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες, θεραπεία απεξάρτησης
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
39
!ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο