Επίδραση χορήγησης σνακ δημητριακών εμπλουτισμένου με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης παράλληλα με υποθερμιδική δίαιτα στην απώλεια βάρους γυναικών με υπέρβαρο/παχυσαρκία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3393975 55 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-02
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μανωλάκου Ζωή-Πολυτίμη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος Κόκκινος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βάιος Καραθάνος, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διατολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση χορήγησης σνακ δημητριακών εμπλουτισμένου με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης παράλληλα με υποθερμιδική δίαιτα στην απώλεια βάρους γυναικών με υπέρβαρο/παχυσαρκία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση χορήγησης σνακ δημητριακών εμπλουτισμένου με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης παράλληλα με υποθερμιδική δίαιτα στην απώλεια βάρους γυναικών με υπέρβαρο/παχυσαρκία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελούν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Τα λειτουργικά τρόφιμα μελετώνται στην διατροφική προσέγγιση της διαχείρισης του βάρους. Τα μπισκότα αποτελούν δημοφιλές σνακ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός φορέας για τον εμπλουτισμό με συστατικά με λειτουργικές ιδιότητες, όπως φυτικές πρωτεΐνες.
Σκοπός: H διερεύνηση της επίδρασης της συστηματικής κατανάλωσης ενός μπισκότου σίτου εμπλουτισμένου με άλευρο οσπρίων, στην απώλεια βάρους και σε βιοχημικούς δείκτες σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με υπέρβαρο/παχυσαρκία, στα πλαίσια υποθερμιδικής δίαιτας.
Mεθοδολογία: Τριάντα γυναίκες (μέση ηλικία 38±7 έτη), φαινομενικά υγιείς με μέσο δείκτη μάζας σώματος ΔΜΣ=29,8±3,53 kg/m2, συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή κατά την οποία στα πλαίσια τρίμηνης υποθερμιδικής δίαιτας κατανάλωναν καθημερινά 80gr είτε συμβατικoύ μπισκότου σίτου (CB), είτε ισοθερμιδικού μπισκότου σίτου εμπλουτισμένου με άλευρο οσπρίων (LB). Κατά την έναρξη και το τέλος της διατροφικής παρέμβασης, οι εθελόντριες υπεβλήθησαν σε ανθρωπομετρικές και βιοχημικές μετρήσεις, προκειμένου να μελετηθεί η μεταβολή αυτών.
Αποτελέσματα: Μετά από 12 εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση του σωματικού βάρους, της λιπώδους μάζας, της περιφέρειας μέσης και ισχίων και στις δύο ομάδες (p<0,05), η οποία δεν διέφερε μεταξύ τους. Στην ομάδα LB παρατηρήθηκε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση στην πρόσληψη υδατανθράκων, λίπους και ενέργειας συγκριτικά με την ομάδα CB (p<0,05). Οι βιοχημικοί δείκτες δεν διέφεραν μεταξύ των 2 ομάδων, ενώ δεν άλλαξαν κατά το τέλος της παρέμβασης σε καμία ομάδα (p>0,05).
Συμπεράσματα: Το λειτουργικό μπισκότο συνέβαλε στην καλύτερη προσκόλληση των συμμετεχόντων στο διαιτητικό σχήμα για την απώλεια βάρους και στη μείωση της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παχυσαρκία, Απώλεια βάρους, Άλευρο οσπρίων, Φυτικές πρωτεΐνες, Λειτουργικό μπισκότο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
97
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μanolakou_ Zoi Polytimi_MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.