Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη VILI σε ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό: ο ρόλος της μηχανικής ισχύος

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397996 9 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπνευστική Ανεπάρκεια και Μηχανικός Αερισμός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τάλλιου Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γρηγόριος Στρατάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Βασιλειάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Ντάγανου, Επιστημονική Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη VILI σε ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό: ο ρόλος της μηχανικής ισχύος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη VILI σε ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό: ο ρόλος της μηχανικής ισχύος
Περίληψη:
Ο μηχανικός αερισμός αναμφίβολα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων, με σημαντικότερο ίσως το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS). Ο κεντρικός ρόλος του μηχανικού αερισμού στην επιβίωση των ασθενών υπογραμμίζει την ανάγκη για κατανόηση των παραμέτρων αυτού, καθώς και της αλληλεπίδρασής με το αναπνευστικό σύστημα.
Παρά την ευρεία αποδοχή του μηχανικού αερισμού, η επιστημονική κοινότητα έχει εκφράσει επίμονα ανησυχίες για πιθανές επιπλοκές, όπως η βλάβη επαγόμενη από τον αναπνευστήρα (VILI), ένα θέμα που καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της τρέχουσας βιβλιογραφίας. Ολοκληρωμένες μελέτες και πειραματικά δεδομένα αποκαλύπτουν την πολύπλοκη και πολυπαραγοντική φύση του VILI, προτρέποντας σε ανάπτυξη στρατηγικών προστατευτικού μηχανικού αερισμού που επικεντρώνονται στη διατήρηση της φυσιολογικής μηχανικής του αναπνευστικού συστήματος.
Μηχανισμοί όπως το βαρότραυμα, το ογκότραυμα, το ατελεκτραύμα και το βιότραυμα αναδεικνύουν τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του αναπνευστικού συστήματος και του αναπνευστήρα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει λάβει ο ρόλος της διαπνευμονικής πίεσης (Ptp), καθώς συνεισφέρει στην κατανόηση της μηχανικής του αναπνευστικού συστήματος ως σύνολο. Παράλληλα, η υπερδιάταση, η διαταραχή της σχέσης stress strain ιδιαίτερα επί ανομοιογένειας του πνευμονικού παρεγχύματος, καθώς και η μηχανομετατροπή αυτού, είναι ίσως από τα πιο κομβικά σημεία στην ανάπτυξη VILI, με συχνή εντόπιση και στο ARDS.
Στην κλινική πράξη, η πρόκληση έγκειται στην αξιολόγηση και μέτρηση των παραμέτρων που συμβάλουν στην δημιουργία VILI, καθώς η εκτίμησή τους θα καταφέρει να δημιουργήσει στρατηγικές προστατευτικού μηχανικού αερισμού. Τακτικές όπως η χρήση μικρών αναπνεόμενων όγκων, η ρύθμιση των παραμέτρων του μηχανικού αερισμού με βάση την Pdriving, η εφαρμογή PEEP και όπου ενδείκνυται χειρισμών επιστράτευσης, η χρήση χαμηλού μείγματος Ο2 και η πρηνής θέση είναι ανάμεσα στις ενδεικνυόμενες στρατηγικές προστατευτικού αερισμού.
Η σύγχρονη εποχή διερευνά νεότερες παραμέτρους, όπως η μηχανική ισχύς (mechanical power), η οποία ενσωματώνει τους διάφορους παράγοντες (όγκοι, πιέσεις, ροές, αναπνευστική συχνότητα, PEEP) που επηρεάζουν την ανάπτυξη VILI. Ωστόσο, μένει να ξεπεραστούν αρκετοί από τους περιορισμούς που ενέχει η χρήση της μηχανικής ισχύος, για να βρει ευρεία εφαρμογή σε κλινικό επίπεδο.
Μέσα από τη σύσταση περισσότερων τυχαιοποιημένων μελετών, σε μεγαλύτερες σειρές ασθενών, θα τεθούν για το μέλλον πιο ισχυρές βάσεις στην ανεύρεση όσο το δυνατόν ασφαλέστερων μοντέλων μηχανικού αερισμού, με ένα πιο προσωποποιημένο προφίλ αυτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βλάβη επαγώμενη απο τον αναπνευστήρα, Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, Διαπνευμονική πίεση, Βαρότραυμα, Ογκότραυμα, Ατελέκτραυμα, Μηχανική ισχύς, Βιότραυμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
95
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Talliou_Christina_MSc.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.