Υπολογισμός συνολικής επιμήκους παραμόρφωσης αριστερού κόλπου πριν και 24 ώρες μετά την εμφύτευση συσκευής σύγκλεισης ανοιχτού ωοειδούς τρήματος

Διπλωματική Εργασία uoadl:3398901 27 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-20
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Χασάπης Φώτιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμος Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπολογισμός συνολικής επιμήκους παραμόρφωσης αριστερού κόλπου πριν και 24 ώρες μετά την εμφύτευση συσκευής σύγκλεισης ανοιχτού ωοειδούς τρήματος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπολογισμός συνολικής επιμήκους παραμόρφωσης αριστερού κόλπου πριν και 24 ώρες μετά την εμφύτευση συσκευής σύγκλεισης ανοιχτού ωοειδούς τρήματος
Περίληψη:
Εισαγωγή:Tο ανοιχτό ωοειδές τρήμα είναι μία πολύ συχνή παθολογία, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής τους μέσω της παράδοξης εμβολής που προκαλεί ΑΕΕ. Αυτή την παθολογία την αντιμετωπίζουμε σχετικά εύκολα στις ημέρες μας με την διακαθετηριακή εμφύτευση συσκευής σύγκλεισης του PFO. Από την εμφύτευση όμως και μετά, υπάρχουν πλέον πολλά μέσα για να απεικονίσουμε τα αιμοδυναμικά αποτελέσματά της στη λειτουργία του αριστερού κόλπου. Ένα από αυτά είναι η μέτρηση της παραμόρφωσης του αριστερού κόλπου μέσω της τεχνικής Speckle tracking, μίας σχετικά νέας μεθόδου για την αναγνώριση πιθανών μεταβολών σε αυτόν τον πρόσφατα αναγνωρισμένο δείκτη μυοκαρδιακής λειτουργίας.
Σκοπός: O σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να καταγραφεί η μεταβολή της παραμόρφωσης του αριστερού κόλπου πριν και αμέσως μετά την επέμβαση μέσω της μέτρησης των LASr, LAScd, LASct και του LAVi.
Υλικό και Μέθοδος:Το δείγμα ασθενών ήταν ικανοποιητικό σε μέγεθος με νεαρή ηλικία κατά μέσο όρο και μοιρασμένο σε ότι αφορά το φύλο σε περίπου ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών.
Αποτελέσματα: Η παρέμβαση προκάλεσε στατιστικά σημαντική μείωση στην ονομαστική τιμή του LASr (p<0,001), και στις απόλυτες τιμές του LAScd (p=0,004) και του LASct (p=0,003), αμέσως μετά την παρέμβαση για τα 27 άτομα που καταγράφηκαν. Eπιπλέον, ένα μήνα μετά την παρέμβαση δεν εντοπίστηκε κάποια διαφοροποίηση στις μετρήσεις από τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν μετά την παρέμβαση, καταδεικνύοντας ότι τα αποτελέσματα της παρέμβασης διατηρήθηκαν και ένα μήνα μετά. Επίσης, συγκρίθηκαν οι μετρήσεις στον ένα μήνα και στους τρεις μήνες follow up και βρέθηκε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές. Επομένως, τρεις μήνες μετά την παρέμβαση τα αποτελέσματα της παρέμβασης διατηρήθηκαν. Τα αποτελέσματα των ελέγχων Friedman’s ANOVA, για τη σύγκριση των μετρήσεων και στα τέσσερα χρονικά σημεία έδειξαν στατιστικά σημαντική μείωση στις απόλυτες τιμές των LASr (p<0,001), LAScd (p=0,004) και LASct (p=0,003), ενώ καμία μεταβολή δεν παρατηρείται στο LAVi (p=0,501).
Συμπέρασμα: Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την αξία της παρούσας μελέτης και της μεθόδου παρακολούθησης για την διερεύνηση των ασθενών που πραγματοποιούν σύγκλειση PFO και μας οδηγούν στο συμπέρασμα/πρόταση ότι πρέπει αυτή να επεκταθεί με στόχο την ισχυροποίηση του δείγματος και την συνέχιση του Follow Up.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αριστερός κόλπος, Παραμόρφωση αριστερού κόλπου, Ανοιχτό ωοειδές τρήμα, Σύγκλειση Ανοιχτού ωοειδούς τρήματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
41
Αριθμός σελίδων:
87
Chasapis_Fotios_MSc.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο