H εμπορευματοποίηση του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο συνδικαλισμός των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών 1863-1909

Διπλωματική Εργασία uoadl:3399019 22 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πλούμης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαθανασίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγητήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ράπτης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γαγανάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
H εμπορευματοποίηση του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο συνδικαλισμός των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών 1863-1909
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H εμπορευματοποίηση του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο συνδικαλισμός των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών 1863-1909
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας, όπως αυτός διατυπώνεται και στον τίτλο, είναι διττός. Ο πρώτος είναι η παρουσίαση της ιστορίας των πρώτων δεκαετιών του ποδοσφαίρου στην Αγγλία, θέτοντας ως άξονα του ερευνητικού μας ενδιαφέροντος την εμπορευματοποίηση του αγγλικού ποδοσφαίρου και τις συνέπειες της. Εξετάζουμε δηλαδή πώς το άθλημα του ποδοσφαίρου στην Αγγλία εξελίχθηκε από ένα ερασιτεχνικά οργανωμένο σπορ, χωρίς συνεκτική δομή και περιορισμένης απήχησης στα μέσα του 19ου αιώνα, σε ένα πλήρως επαγγελματοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και οργανωμένο σε βιομηχανική κλίμακα προϊόν, ήδη από την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Την μετάβαση αυτή μας βοηθάει να ερμηνεύσουμε το αναλυτικό σχήμα τεσσάρων σταδίων, το οποίο θα αναπτύξουμε σε 3 κεφάλαια. Το σχήμα εμπορευματοποίηση-επαγγελματοποίηση-εντατικοποίηση-αντίδραση θα μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε τις σημαντικότερες εξελίξεις, μεταβολές, καινοτομίες στην πρώιμη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, όχι όμως απλώς σαν μεμονωμένα ή τυχαία γεγονότα σε μια γραμμική ιστορική εξέλιξη του αθλήματος, αλλά ως εξελικτικά στάδια τα οποία προέκυψαν από τις συνέπειες του προηγούμενου σταδίου και τα οποία με την σειρά τους επηρέασαν τα επόμενα. Η έμφαση δίνεται σε αυτήν ακριβώς την διαλεκτική σχέση μεταξύ των σταδίων.
Το τελευταίο στάδιο, η αντίδραση, θα μας φέρει προ του δεύτερου σκοπού της εργασίας, την εξέταση της συνδικαλιστικής δράσης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών του αγγλικού ποδοσφαίρου και την προσπάθεια τοποθέτησής του στο ευρύτερο φάσμα των εργατικών διεκδικήσεων στην σύγχρονή του Αγγλία, μέσω του εντοπισμού εφαπτομένων και παράλληλων γραμμών με το ευρύτερο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα της περιόδου. Η σύνδεση αυτή θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την συνδικαλιστική δράση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών όχι μόνο σαν μια μοναδικότητα στον χώρο του αθλητισμού, που πράγματι ήταν, αλλά σαν μια λογική συνέπεια της οργανωμένης δράσης εργατών, οι οποίοι έβλεπαν την μέγγενη της εργασιακής εντατικοποίησης να σφίγγει όλο και περισσότερο γύρω τους. Θα μας βοηθήσει όμως να ερμηνεύσουμε και την στάση και τον τρόπο λειτουργίας του σωματείου των ποδοσφαιριστών και να αξιολογήσουμε την δράση της έναντι της FA, έχοντας στο μυαλό μας την μεγάλη εικόνα, τις εξελίξεις στο ευρύτερο εργατικό αγγλικό κίνημα και τον βαθμό σύνδεσης των ποδοσφαιριστών με αυτές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
ποδόσφαιρο, Αγγλία, εμπορευματοποίηση, ερασιτεχνισμός, επαγγελματισμός, εντατικοποίηση της εργασίας, βιομηχανία του θεάματος, ποδοσφαιριστές, εργατική οργάνωση, συνδικαλισμός, εργατικό κίνημα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
277
Αριθμός σελίδων:
90
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο