Η δυσφαγία σε ασθενείς της μονάδας εντατικής θεραπείας και η συσχέτισή της με την μυϊκή αδυναμία της μονάδας (ICUAW)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400698 8 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύνδρομο μετά Νοσηλεία στη ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κωστάκου Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ροβίνα Νικολέτα , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιδηράς Γεώργιος, Προϊστάμενος Μονάδας Εμφραγμάτων, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Μαρκάκη Βάλια, Διευθύντρια ΕΣΥ, A’ Κλινική, Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η δυσφαγία σε ασθενείς της μονάδας εντατικής θεραπείας και η συσχέτισή της με την μυϊκή αδυναμία της μονάδας (ICUAW)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η δυσφαγία σε ασθενείς της μονάδας εντατικής θεραπείας και η συσχέτισή της με την μυϊκή αδυναμία της μονάδας (ICUAW)
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μπορούν συχνά να αναπτύξουν διαταραχές κατάποσης, με αποτέλεσμα την αδυναμία αποτελεσματικής μεταφοράς υγρού και τροφής. Είναι μια σημαντική διαταραχή η οποία απαντάται σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς και σε συνδυασμό με την μυϊκή αδυναμία της ΜΕΘ (ICU-acquired weakness) επηρεάζει την θεραπεία και την πρόγνωση της νόσου. Η δυσφαγία παρόλο που δεν θεωρείται νόσος αλλά σύμπτωμα ή επιπλοκή μιας άλλης νόσου, ευθύνεται για μια σειρά λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, εισρρόφηση, παρατεταμένη νοσηλεία, αφυδάτωση, υποθρεψία, απώλεια βάρους ακόμη και θάνατο.

Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν να συλλέξει δεδομένα για την πιθανότητα εμφάνισης της δυσφαγίας σε ασθενείς στην ΜΕΘ καθώς και να παρουσιάσει τη συσχέτισή της με την εμφάνιση της μυϊκής αδυναμίας στους ασθενείς αυτούς.

Μεθοδολογία: Η μελέτη ήταν προοπτική παρακολούθησης και πραγματοποιήθηκε στις ΜΕΘ Καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας (ΚΑΑ) και ΜΕΘ της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ (Α’ΠΠ) του νοσοκομείου Γ.Ν.Ν.Θ <<Η ΣΩΤΗΡΙΑ>>. Η μελέτη είχε διάρκεια 3 μήνες. Αξιολογήθηκαν όλοι οι ασθενείς που εισήλθαν στις ΜΕΘ του νοσοκομείου με παραμονή σε μηχανικό αερισμό για τουλάχιστον 3 ημέρες. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας εισήχθησαν στο σύνολο 55 ασθενείς από τους οποίους οι 38 αποκλείστηκαν. Από τους 17 ασθενείς αξιολογήθηκαν 15 από αυτούς λόγω 2 θανάτων. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Ohkuma, μεταξύ άλλων, για τη διερεύνηση της προϋπάρχουσας δυσφαγίας. Η αξιολόγηση της δυσφαγίας έγινε με πρωτόκολλο κλινικής παρατήρησης. Το Blue Dye Test δόθηκε σε ασθενείς με τραχειοστομία. Η Κλίμακα Functional Oral Intake Scale (FOIS) χρησιμοποιήθηκε για την ταξινόμηση των ασθενών ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας τους στην κατάποση. Η κλίμακα αξιολόγησης της μυϊκής ισχύος Medical Resource Council (MRC) και η δυναμομέτρηση χειρός χρησιμοποιήθηκαν για την κλινική αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης για τη διάγνωση της μυϊκής αδυναμίας (ICUAW).

Αποτελέσματα: Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς που αξιολογήθηκαν εμφάνισαν δυσφαγία με μέση τιμή FOIS 3±2. Υπήρξε συσχετισμός της εμφάνισης της δυσφαγίας με την εμφάνιση της μυϊκής αδυναμίας της μονάδας κυρίως στις θήλεις ασθενείς (p=0,036). Επίσης εμφανίστηκε αδυναμία στο γλωσσοφαρυγγικό, πνευμονογαστρικό, υπογλώσσιο και τρίδυμο νεύρο. Τέλος παρατηρήθηκε εισρόφηση σύμφωνα με το πρωτόκολλο Blue Dye Test και δυσκολία στην σίτιση-κατάποση των διαφορετικών συστάσεων που δόθηκαν.

Στην μελέτη δεν υπήρχε δυνατότητα απεικονιστικών αξιολογήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας μας.

Συμπεράσματα: Συμπερασματικά η δυσφαγία εμφανίζεται σε ασθενείς που νοσηλεύονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας και συσχετίζεται με την εμφάνιση της μυϊκής αδυναμίας στη μονάδα. Επίσης οι ασθενείς παρουσίασαν εισρόφηση και μειωμένη ικανότητα πρόσληψης από το στόμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δυσφαγία, ΜΕΘ, Μυϊκή αδυναμία της μονάδας, Τραχειοστομία, Μηχανικό αερισμό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
80
Αριθμός σελίδων:
87
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Η_ΔΥΣΦΑΓΙΑ_ΣΕ_ΑΣΘΕΝΕΙΣ_ΤΗΣ_ΜΟΝΑΔΑΣ_ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ_ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ_ΚΑΙ_Η_ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ_ΤΗΣ_ΜΕ_ΤΗΝ_ΜΥΙΚΗ_ΑΔΥΝΑΜΙΑ_ΤΗΣ_ΜΟΝΑΔΑΣ_ICUAW.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.