Παροξυσμικός καρκινικός πόνος

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400758 11 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ζαφείρης Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανασία Δημητροπούλου Τσαρούχα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρυσούλα Στάικου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Μελεμενή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παροξυσμικός καρκινικός πόνος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παροξυσμικός καρκινικός πόνος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο παροξυσμικός καρκινικός πόνος είναι μία ιδιαίτερη κλινική οντότητα, η οποία περιπλέκει την αναλγησία που επιχειρείται σε έναν ασθενή με καρκίνο. Ο ασθενής δεν πρέπει να πονάει, αλλά η παρουσία του παροξυσμικούπόνου, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία των προτεινόμενων αναλγητικών σχημάτων, επιτείνοντας την ταλαιπωρία του ασθενή. Παρ’ όλα αυτά, η διάγνωση του παροξυσμικού καρκινικού πόνου αποτελεί ενδεχομένως το απαιτητικό μέρος της συνολικής διαχείρισης, καθώς η διάγνωση δεν είναι εύκολη λόγω των χαρακτηριστικών του πόνου αυτού: η ένταση, η χρονική έναρξη και η κορύφωση διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ασθενών. Ο παροξυσμικός καρκινικός πόνος είναι ένα φάσμα, ένας «όρος- ομπρέλα» που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Η διαχείρισή του εξαρτάται από που πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο, και περιλαμβάνουν την αιτιολογία, την παθοφυσιολογία και τα κλινικά χαρακτηριστικά του πόνου. Οι περισσότερες Κατευθυντήριες Οδηγίες αναφέρουν ρητώς την παράμετρο της εξατομίκευσης, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιολόγηση αλλά και την επαναξιολόγηση του πόνου
Σκοπός τη έρευνας: Διερεύνηση των εξελίξεων στις φαρμακευτικές παρεμβάσεις της τελευταίας 5ετίας για την αντιμετώπιση του Παροξυσμικού Καρκινικού Πόνου.
Μέθοδος: Η έρευνα στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (MEDLINE, GoogleScholar και CochraneDatabaseofSystematicReview) διενεργήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2023, και οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν BreakthroughCancerPainANDROOsORPharmacologicalManagement. Οι περιορισμοί στην αναζήτηση αφορούσαν άρθρα που ήταν δημοσιευμένα στην αγγλική γλώσσα την τελευταία πέντε (5) έτη.
Αποτελέσματα: Τα οπιοειδή ταχείας έναρξης (RapidOnsetOpioids/ ROOs) θεωρούνται ως τα καταλληλότερα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του παροξυσμικού καρκινικού πόνου. Τα ROOs συνήθως ξεκινούν να δρουν λίγα λεπτά μετά τη χορήγησή τους, η διάρκεια δράσης τους είναι μερικές ώρες και, επιπρόσθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ’ επίκληση του ασθενούς όταν παρίσταται ανάγκη, ενέχοντας έτσι τη θέση ενός φαρμάκου διάσωσης, το οποίο μπορεί να δράσει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων του παροξυσμικού καρκινικού πόνου, που είναι αδύνατον να προβλεφθούν.
Συμπεράσματα: Τα ROOs φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για την αντιμετώπιση του BTcP, μετριάζοντας την ένταση του πόνου και μειώνοντας την συχνότητα των επεισοδίων, αλλά απαιτείται τιτλοποίηση και εξατομίκευση για την επιλογή του καταλληλότερου συνδυασμού σκευάσματος-δόσολογίας, μέσω συνεχών αξιολογήσεων από τον θεράποντα ιατρό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παροξυσμικός καρκινικός πόνος, Οπιοειδή, Φαρμακολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
144
Αριθμός σελίδων:
66
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Zafeiris_Evangelos_MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.