Η Μετασχηματιστική ηγεσία και ο αντίκτυπός της στην επαγγελματική ικανοποίηση και στην αυτοαποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400806 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση και Ανάπτυξη της Σχολικής Μονάδας: Παιδαγωγικές και Διοικητικές Πρακτικές
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-10
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ράλλη Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπαμπάλης Θωμάς, Καθηγητής, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Αλεξόπουλο Νικόλαος, Επίκ. Καθηγητής, ΠΤΔΕ,ΕΚΠΑ
Τσώλη Κωνσταντίνα, Αναπλ. Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Μετασχηματιστική ηγεσία και ο αντίκτυπός της στην επαγγελματική ικανοποίηση και στην αυτοαποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Μετασχηματιστική ηγεσία και ο αντίκτυπός της στην επαγγελματική ικανοποίηση και στην αυτοαποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με τον τρόπο ηγεσίας του σχολείου τους, εάν δηλαδή εφαρμόζεται απ’ τον διευθυντή τους ο μετασχηματιστικός τρόπος διοίκησης, και πως αυτός επηρεάζει την αυτοαποτελεσματικότητά τους και την επαγγελματική τους ικανοποίηση. Διεξήχθη ποσοτική έρευνα με τη συμμετοχή 126 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας από διάφορες περιοχές της χώρας. Χρησιμοποιήθηκε το ερευνητικό εργαλείο Principal Leadership Questionnaire (PLQ) για την μέτρηση μετασχηματιστικών χαρακτηριστικών της ηγεσίας του διευθυντή, το Teacher’s Satisfaction Inventory (TSI) για την μέτρηση της επαγγελματικής ικανοποίησης και το Teachers’ Sense of Efficacy Scale (TSES) για την μέτρηση της αυτοαποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι δέκτες μετασχηματιστικής ηγεσίας επηρεάζοντας θετικά τόσο την αυτοαποτελεσματικότητά τους όσο και την εργασιακή τους ικανοποίηση. Ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί με πολλά και συναπτά έτη εμπειρίας νιώθουν πιο έντονα την παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης απ’ τον διευθυντή τους. Ωστόσο υπήρξε ένας παράγοντας της μετασχηματιστικής ηγεσίας (ο διευθυντής ως πρότυπο συμπεριφοράς και επιτυχημένου εκπαιδευτικού) που δεν εμφάνισε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, κρίνοντας αναγκαία την μετεκπαίδευση πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του. Όσον αφορά την εργασιακή ικανοποίηση οι εκπαιδευτικοί του δείγματος αντλούν μεγάλη ευχαρίστηση από το επάγγελμα αυτό καθεαυτό. Το γεγονός αυτό κινητοποιεί την ανάπτυξη της αυτοαποτελεσματικότητάς τους κάνοντας τον καθένα καλύτερο ως εκπαιδευτικό, συνάδελφο και άνθρωπο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
μετασχηματιστική ηγεσία, επαγγελματική ικανοποίηση, αυτοαποτελεσματικότητα, πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
182
Αριθμός σελίδων:
104