Protecting Boarders, Preserving Rights: Evaluation FRONTEX's approach to migration in the EU context.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401285 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επικοινωνιακή Διαχείριση Προσφυγικών/Μεταναστευτικών Ροών
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γουναράς Αρτέμιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Chalkia Anastasia, ΕΔΙΠ , Department of Communication and Media Studies, NKUA
Πρωτότυπος Τίτλος:
Protecting Boarders, Preserving Rights: Evaluation FRONTEX's approach to migration in the EU context.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προστασία των συνόρων, Διατήρηση των δικαιωμάτων: αξιολόγηση της προσέγγισης του FRONTEX για τη μετανάστευση στο πλαίσιο της ΕΕ.
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα αποσκοπεί στην ανάλυση του ρόλου, των αρμοδιοτήτων και των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Εξετάζει την εξέλιξη της ευρωπαϊκής συνοριακής πολιτικής, ιδίως ως απάντηση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του Frontex. Ο οργανισμός, που δημιουργήθηκε για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, λειτουργεί εντός ενός πλαισίου που καθορίζεται από κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στρατηγικές ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Η μελέτη εξετάζει τη δομή του Frontex, το νομικό καθεστώς και τις επεκτάσεις της εντολής του με την πάροδο των ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα, βασικό σημείο εισόδου μεταναστών. Η συνεχής εισροή μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά σύνορα αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο του Frontex στη συνδρομή των ελληνικών αρχών στον έλεγχο των συνόρων, τη διαχείριση της μετανάστευσης και τις επιχειρήσεις επιστροφής.
Η έρευνα εξετάζει επίσης τις σημαντικές επικρίσεις κατά της Frontex, ιδίως όσον αφορά τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρώην επικεφαλής της, Fabrice Leggeri, το 2022. Αυτές οι αντιπαραθέσεις εγείρουν σημαντικά ηθικά και επιχειρησιακά ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές του οργανισμού. Παρουσιάζοντας μια ισορροπημένη άποψη, η μελέτη αναγνωρίζει τόσο τη συμβολή του Frontex στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ όσο και τις σοβαρές επικρίσεις που αντιμετωπίζει. Στόχος της είναι να παράσχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση του πολύπλοκου και εξελισσόμενου ρόλου του Frontex στη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Frontex, σύνορα, μετανάστευση, άσυλο, απέλαση, Οργανισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
78
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Artemios Gounaras_Protecting Borders_Preserving Rights Evaluating Frontexs approach to migration in the EU context.pdf
508 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.