Steroid-induced hyperglycemia

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401442 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-25
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σούρα Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Φραγκούλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Steroid-induced hyperglycemia
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπεργλυκαιμία προκαλούμενη από στεροειδή
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη βιβλιογραφικήκή ανασκόπηση, βασισμένη σε άρθρα από το PubMed και το Google Scholar, εξερευνά την περίπλοκη φύση της υπεργλυκαιμίας που προκαλείται από τα στεροειδή, εστιάζοντας στο θεωρητικό πλαίσιο και τις κλινικές επιπτώσεις της. Στο Γενικό Μέρος αποσαφηνίζονται οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί της νόσου, τονίζοντας το πολυπαραγοντικό της χαρακτήρα. Στη συνέχεια, εξετάζεται ο αντίκτυπος της θεραπείας με κορτικοστεροειδή στο μεταβολισμό της γλυκόζης, όπου διερευνάται ο καθοριστικός ρόλος των γλυκοκορτικοειδών στη διαταραχή ευαισθησίας στην ινσουλίνη και τη λειτουργία του παγκρέατος. Επιπλέον, εξετάζονται τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογία, τους παράγοντες κινδύνου και τις επιπλοκές της υπεργλυκαιμίας που σχετίζεται με τα στεροειδή, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση της κλινικής της σημασίας.
Στο Ειδικό Μέρος, αναδεικνύεται η σημασία και ο σκοπός της ανασκόπησης, με στόχο τη σύνθεση των υφιστάμενων γνώσεων, την αναγνώριση κενών στην έρευνα και την πρόταση συστάσεων για την κλινική πράξη. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της υπεργλυκαιμίας που συνδέεται με τα κορτικοστεροειδή και στην αναγνώριση δυνητικών θεραπευτικών στόχων. Ωστόσο, περιορισμοί στη μεθοδολογία της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τη βελτιστοποίηση των στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης.
Συμπερασματικά, αυτή η ανασκόπηση αναδεικνύει την ισορροπίας μεταξύ της θεραπείας με κορτικοστεροειδή και του μεταβολισμού της γλυκόζης. Επισημαίνει τη σημασία των εξατομικευμένων παρεμβάσεων και της προληπτικής διαχείρισης για τη μείωση των ανεπιθύμητων μεταβολικών επιπτώσεων των κορτικοστεροειδών. Αντιμετωπίζοντας τα ερευνητικά κενά και υποστηρίζοντας την πρακτική βασισμένη σε αποδείξεις, αυτή η ανασκόπηση στοχεύει στην συνολική βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και των εκβάσεων της υπεργλυκαιμίας που προκαλούν τα γλυκοκορτικοειδή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κορτικοστεροειδή, Γλυκοκορτικοειδή, Σακχαρώδης διαβήτης, Διαβήτης, Επαγόμενος από στεροειδή σακχαρώδης διαβήτης, Επαγόμενη από στεροειδή υπεργλυκαιμία, Υπεργλυκαιμία, Επαγόμενη από γλυκοκορτικοειδή υπεργλυκαιμία, Ανεπιθύμητες ενέργειες, Αντίσταση στην ινσουλίνη, Στεροειδής διαβήτης, Σχετιζόμενος με στεροειδή διαβήτης, Σχετιζόμενη με στεροειδή υπεργλυκαιμία, Επίπεδα γλυκόζης αίματος, Διαβήτης δευτερογενής από τη χρήση κορτικοστεροειδών, Ινσουλίνη, Υπεργλυκαιμία από στρες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
102
Αριθμός σελίδων:
103
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Soura_Maria_MSc.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.