Παρατεταμένη πρηνής θέση σε ασθενείς με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από Covid-19 και άλλα αίτια

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401554 7 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπνευστική Ανεπάρκεια και Μηχανικός Αερισμός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-26
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Βασιλάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βαπορίδη Αικατερίνη , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαντζίαρα Βασιλική, Διδάσκουσα, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρατεταμένη πρηνής θέση σε ασθενείς με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από Covid-19 και άλλα αίτια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρατεταμένη πρηνής θέση σε ασθενείς με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από Covid-19 και άλλα αίτια
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η παρατεταμένη πρηνής θέση, ως θεραπευτική στρατηγική για το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη τοποθέτηση ασθενών με ARDS για παρατεταμένες περιόδους, διάρκειας που υπερβαίνει τις 24 ώρες, για να βελτιωθεί η οξυγόνωση και ενδεχομένως να μειωθεί η θνησιμότητα. Η πρακτική αυτή έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δεδομένης της αύξησης των εισαγωγών στη ΜΕΘ και της ανάγκης για αποτελεσματική διαχείριση του ARDS.

ΣΚΟΠΟΣ
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί να διερευνήσει μέσω συστηματικής ανασκόπησης τα αποτελέσματα της παρατεταμένης πρηνούς τοποθέτησης στο σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome - ARDS) σχετιζόμενο με τον COVID-19 έναντι του ARDS άλλης αιτιολογίας.

ΥΛΙΚΑ – ΜΕΘΟΔΟΙ
Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για το Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA). Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτής της μελέτης περιελάμβανε συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας και οργάνωση των εγγράφων για την ανασκόπηση, περίληψη και αξιολόγηση ποιότητας κάθε μελέτης που χρησιμοποιήθηκε στο παρόν κείμενο και τέλος σύνθεση των δεδομένων και σύνταξη της έκθεσης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η παρατεταμένη πρηνής τοποθέτηση οδηγεί σταθερά σε βελτιωμένη οξυγόνωση, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της αναλογίας μερικής πίεσης αρτηριακού οξυγόνου/κλάσμα εισπνεόμενου οξυγόνου (P/F). Αυτό το όφελος έχει παρατηρηθεί τόσο σε περιπτώσεις ARDS που δεν σχετίζονται με τον COVID-19 όσο και σε περιπτώσεις COVID-19.Ενώ η οξυγόνωση βελτιώνεται, οι επιδράσεις της παρατεταμένης πρηνούς τοποθέτησης σε άλλες αναπνευστικές παραμέτρους όπως το PaCO2, η πίεση (Pplatue) και η compliance (διατασιμότητα πνεύμονα) έχουν αποδώσει μικτά αποτελέσματα. Οι μελέτες έχουν αναφέρει τόσο θετικές όσο και περιορισμένες αλλαγές σε αυτές τις παραμέτρους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ενώ η παρατεταμένη πρηνής θέση μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση και ενδεχομένως να μειώσει τη θνησιμότητα σε ασθενείς με ARDS, υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τη βέλτιστη χρήση, την επιλογή ασθενών και τη μακροπρόθεσμη επίδρασή της. Ισχυρές, πολυκεντρικές μελέτες και συνεχείς ερευνητικές προσπάθειες θα είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό του ρόλου της παρατεταμένης πρηνούς θέσης στη διαχείριση του ARDS.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παρατεταμένη πρηνής θέση, Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, Covid-19 και πρηνής θέση, Αποτελέσματα πρηνούς τοποθέτησης, Αίτια οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
59
Vasilaki_Aikaterini_MSc.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο