Τα πατερικά κείμενα στη σχολική θρησκευτική αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402015 6 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρησκευτική Εκπαίδευση και Αγωγή
Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κώσταλος Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Κομνηνού, Επίκουρη Καθηγήτρια, τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, της Θεολογικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα πατερικά κείμενα στη σχολική θρησκευτική αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα πατερικά κείμενα στη σχολική θρησκευτική αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Περίληψη:
Η Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία στηρίζεται σε δύο πυλώνες: την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση. Η Ιερά Παράδοση ξεκινά από την άγραφη αποστολική παράδοση, συστηματοποιήθηκε στα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας, περιλήφθηκε στους όρους των Οικουμενικών Συνόδων και αποτελεί καθημερινό βίωμα των πιστών μέσα από την Εκκλησιαστική Παράδοση. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η μελέτη των πατερικών κειμένων, που αποτελούν για τους Χριστιανούς οδοδείκτες σωτηρίας.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα αναφερθούμε στη διδασκαλία των πατερικών κειμένων, που κατά το παρελθόν διδάσκονταν ως αυτόνομο μάθημα, και θα διερευνήσουμε τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται τα πατερικά κείμενα στα τρέχοντα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και στα σχολικά εγχειρίδια του μαθήματος των Θρησκευτικών των τριών τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου αντίστοιχα.
Η σχολική Θρησκευτική Αγωγή καλείται και μπορεί να αξιοποιήσει αυτόν τον ανεξάντλητο πλούτο, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της διαμορφώνοντας παράλληλα τον ιδιαίτερο χαρακτήρα ενός ευρωπαϊκού πλαισίου εκπαίδευσης. Γι΄ αυτό, στο τέλος, παρατίθεται μια πειραματική εφαρμογή μιας διδακτικής πρότασης αξιοποίησης συγκεκριμένου πατερικού κειμένου για τη διδασκαλία της δημιουργίας του κόσμου, υπό το ερμηνευτικό πρίσμα των Πατέρων της Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τον άνθρωπο κάθε εποχής και ιδιαίτερα τους νέους. Έτσι, καθίσταται προφανής η διαχρονικότητα των θεμάτων που αναδεικνύονται μέσα από τη Θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θρησκεία
Λέξεις-κλειδιά:
Πατερικά Κείμενα, Πατέρες της Εκκλησίας, Μάθημα των Θρησκευτικών, Θρησκευτική Αγωγή, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
135
Αριθμός σελίδων:
209
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ (Κώσταλος) ΤΕΛΙΚΟ.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο