«Κοινωνική Παιδαγωγική και Θεραπευτική Αγωγή: Η Συμβολή της Θεραπείας με Άλογα σε Παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402039 7 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Βαντάνα Μαρία-Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Βασιλειάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεολογικής σχολής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Κοινωνική Παιδαγωγική και Θεραπευτική Αγωγή: Η Συμβολή της Θεραπείας με Άλογα σε Παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Κοινωνική Παιδαγωγική και Θεραπευτική Αγωγή: Η Συμβολή της Θεραπείας με Άλογα σε Παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος»
Περίληψη:
Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι να αναλύσει και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών θεραπειών με τη βοήθεια αλόγων στην αντιμετώπιση των διαταραχών σε παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν μια μεγάλη και ετερογενή ομάδα νευρο-αναπτυξιακών καταστάσεων που εμφανίζεται διαφορετικά σε κάθε ασθενή και αφορούν την κοινωνική επικοινωνία, τις δεξιότητες συμπεριφοράς, τις αισθητηριακές δεξιότητες, τις κινητικές δεξιότητες, τις γνωστικές δεξιότητες, τη λειτουργική συμμετοχή και τη ποιότητα ζωής. Από την άλλη πλευρά, οι διαφορετικές θεραπείες με τη βοήθεια αλόγων αφορούν την: Θεραπευτική ιππασία (Therapeutic horseback riding), την Ιπποθεραπεία (Hippotherapy), την Μάθηση με τη βοήθεια αλόγων (Equine-assisted learning) και την Ψυχοθεραπεία με τη βοήθεια αλόγων (Equine-assisted psychotherapy). Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται είναι δευτερογενή έρευνα που περιλαμβάνει βιβλιογραφική ανασκόπηση καθώς και πρωτογενή έρευνα με βάση τη μέθοδο Delphi. Η μέθοδος αυτή είναι μια δομημένη τεχνική επικοινωνίας, που αναπτύχθηκε αρχικά ως συστηματική, διαδραστική μέθοδος αξιολόγησης και πρόβλεψης που βασίζεται σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Για τον σκοπό αυτό προσεγγίστηκαν 7 επαγγελματίες του χώρου/εμπειρογνώμονες που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην Delphi. Η άντληση στοιχείων πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τα διάφορα στάδια της μεθόδου Delphi και απεστάλησαν προς συμπλήρωση στην ομάδα εμπειρογνωμόνων που επιλέχθηκε. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν την κατάταξη της αποτελεσματικότητας των διαφορετικών θεραπειών με τη βοήθεια αλόγων για την αντιμετώπιση των διαφορετικών διαταραχών σε παιδιά με αυτισμό. Επιπλέον η μελέτη αναδεικνύει και τη σημασία της Κοινωνικής Παιδαγωγικής με τη βοήθεια των αλόγων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κοινωνική Παιδαγωγική, Διαταραχές αυτισμού, θεραπείες με τη βοήθεια αλόγων, μέθοδος Delphi
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
150
Αριθμός σελίδων:
169
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-28.

Διπλωματική Η συμβολη της θεραπείας με άλογα σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού(Βαντανα Ειρήνη) .pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-28.