Αξιολόγηση της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β σε παιδιά με κοιλιοκάκη

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402513 6 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδιατρική Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-03
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μηλιώτη Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σουλτάνα Σιαχανίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β σε παιδιά με κοιλιοκάκη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β σε παιδιά με κοιλιοκάκη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Β έχει επιτύχει σημαντική μείωση του επιπολασμού της χρόνιας ηπατίτιδας Β παγκοσμίως. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό ανοσιακής απάντησης στον εμβολιασμό κατά του HBV σε ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι χαμηλότερο (30%-50%) από ό,τι στον γενικό πληθυσμό (4%-10%).
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β σε παιδιά με κοιλιοκάκη σε σύγκριση με υγιή παιδιά χωρίς υποκείμενο νόσημα.
Μέθοδος: Σε αυτή την προοπτική μελέτη κοόρτης, συμμετείχαν 90 παιδιά (διάμεση ηλικία 9,55, IQR:6,9-12,8) με κοιλιοκάκη υπό αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη (GFD) και 93 υγιή παιδιά χωρίς υποκείμενο νόσημα, με αντιστοίχιση κατά φύλο και ηλικία, όλοι εμβολιασμένοι κατά του HBV κατά τη βρεφική ηλικία. Οι τίτλοι αντισωμάτων anti-HBs IgG στον ορό μετρήθηκαν με τη μέθοδο χημειοφωταύγειας (CLIA, Abbott Alinity i). Τα παιδιά με μειωμένη ανοσιακή απάντηση (τίτλος anti-HBs < 10 mIU/ml) έλαβαν μία επαναληπτική δόση του εμβολίου HBV και ο τίτλος αντισωμάτων anti-HBs αξιολογήθηκε ξανά τέσσερις εβδομάδες αργότερα.
Αποτελέσματα: Η διάμεση ηλικία χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου και ηλικίας μέτρησης αντισωμάτων δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων. Όμως σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κοιλιοκάκη είχαν μέσο- διάστημα μεταξύ τρίτης δόσης και ελέγχου άνω των 5 ετών. Το ποσοστό των παιδιών με θετικά anti-HBs ( > 10mIU/ml) ήταν σημαντικά χαμηλότερο στα παιδιά με κοιλιοκάκη σε σχέση με τους μάρτυρες. Το 90% των παιδιών με κοιλιοκάκη που επανεμβολιάστηκαν ανέπτυξαν anti-HBs > 10mIU/ml μετά την επαναληπτική δόση.
Συμπεράσματα: Ο χαμηλός τίτλος anti-HBs IgG στα παιδιά με κοιλιοκάκη πιθανώς οφείλεται στο μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ ολοκλήρωσης εμβολιασμού και ελέγχου. Ωστόσο, η ανοσιακή μνήμη έναντι ηπατίτιδας Β παραμένει παρόλο που ο τίτλος αντισωμάτων anti-HBs IgG μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η πλειονότητα των παιδιών εμφάνισε θετικό τίτλο αντισωμάτων (anti-HBs > 10mIU/ml) μετά την επαναληπτική δόση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τους παρέχεται μακροπρόθεσμη προστασία έναντι της νόσου και της ανάπτυξης φορείας HBV.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κοιλιοκάκη, Παιδιά, Εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Β, Τίτλος αντισωμάτων anti-HBs IgG, Ανοσιακή απάντηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
62
Milioti_Ioanna_MSc.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο