Effect of supportive peri-implant care after surgical treatment of peri-implantitis on RANKL and OPG levels in peri-implant crevicular fluid

Διπλωματική Εργασία uoadl:3406201 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιοδοντολογίας
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πέτσιου Αικατερίνη-Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δερέκα Ξανθίππη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Μπομπέτσης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Κορομάντζος Παναγιώτης, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Effect of supportive peri-implant care after surgical treatment of peri-implantitis on RANKL and OPG levels in peri-implant crevicular fluid
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση της φάσης διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος μετά την χειρουργική θεραπεία της περι-εμφυτευματίτιδας στα επίπεδα των RANKL και OPG στο περιεμφυτευματικό ουλικό υγρό
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο ενεργοποιητής υποδοχέα του συνδέτη πυρηνικού παράγοντα κάπα-Β (RANKL) και η οστεοπροτεγερίνη (OPG) αποτελούν ένα μοριακό σύστημα που ελέγχει την οστική απορρόφηση.
Σκοπός: Αυτή η μελέτη είναι να διερευνά την επίδραση της φάσης διατήρησης θεραπευτικού αποτελέσματος στα επίπεδα των RANKL και OPG στο περιεμφυτευματικό ουλικό υγρό και στις κλινικές παραμέτρους, 6 και 9 μήνες μετά την χειρουργική θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε σύγκριση των επιπέδων των RANKL και OPG μεταξύ υγιών και θεραπευμένων εμφυτευμάτων.
Υλικά και Μέθοδοι: Το περιεμφυτευματικό ουλικό υγρό συλλέχθηκε από ασθενείς με υγιή εμφυτεύματα (n=13) και από ασθενείς με περιεμφυτευματίτιδα 6 και 9 μήνες μετά την χειρουργική θεραπεία της νόσου (n=13). Μετρήθηκαν ο δείκτης πλάκας, η αιμορραγία κατά την ανίχνευση, και το βάθος θυλάκου στην αρχική εξέταση για όλο το δείγμα και στους 6 και 9 μήνες μετά την θεραπεία στους ασθενείς με τα θεραπευμένα εμφυτεύματα. Οι συγκεντρώσεις των RANKL και OPG στο περιεμφυτευματικό ουλικό υγρό υπολογίστηκαν με την ανοσοενζυμική μέθοδο της ELISA.
Αποτελέσματα: Τα επίπεδα του RANKL βρέθηκε στατιστικά αυξημένα στους 6 και 9 μήνες σε σχέση με τους 3 μήνες μετά την θεραπεία αλλά παρέμειναν σε χαμηλότερα συγκριτικά με την αρχική εξέταση. Τα επίπεδα του OPG ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους 6 και 9 μήνες μετά την χειρουργική θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας σε σύγκριση με την αρχική εξέταση. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα επίπεδα των RANKL και OPG levels μεταξύ υγιών και θεραπευμένων εμφυτευμάτων. Η αναλογία RANKL/OPG βρέθηκε σημαντικά μειωμένη μετά την θεραπεία συγκριτικά με την αρχική εξέταση. Τα επίπεδα του RANKL συσχετίστηκαν θετικά με το βάθος θυλάκου γύρω από τα εμφυτεύματα στους 6 και 9 μήνες μετά την χειρουργική θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας και η αναλογία RANKL/OPG συσχετίστηκε θετικά με την μείωση του δείκτη πλάκας PI στους 6 μήνες.
Συμπεράσματα: Η μελέτη αυτή κατέδειξε την αποτελεσματικότητα της φάσης διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος στην διατήρηση των επιπέδων των RANKL και OPG σταθερών στο περιεμφυτευματικό υγρό των θεραπευμένων εμφυτευμάτων σε βάθος χρόνου 9 μηνών μετά την χειρουργική θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας. Τα επίπεδα των RANKL-OPG θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πιθανοί βιοδείκτες για την αξιολόγηση της σταθερότητας των περιεμφυτευματικών ιστών κατά την φάση διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος. Θα πρέπει να αναφερθεί πως, μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν τα επίπεδα των RANKL και OPG κατά την φάση διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος, και ως εκ τούτου χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για την επαλήθευση των συμπερασμάτων της μελέτης αυτής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Περιεμφυτευματίτιδα, RANKL, OPG, Περιεμφυτευματικό ουλικό υγρό, Φάση διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
207
Αριθμός σελίδων:
86
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Πέτσιου_Αικατερίνη_Άννα_Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.