Development of a novel multi component method for the surveillance of biomarkers in wastewater with Liquid Chromatography tandem to Mass Spectrometry (LC-MS/MS)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3407852 4 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπερίσα Σιμπόρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευάγγελος Γκίκας, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αθηνά Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Development of a novel multi component method for the surveillance of biomarkers in wastewater with Liquid Chromatography tandem to Mass Spectrometry (LC-MS/MS)
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη νέας μεθόδου για τον προσδιορισμό βιοδεικτών στα λύματα με Υγροχρωματογραφία συζευγμένη με διαδοχική Φασματομετρία Μάζας (LC-MS/MS)
Περίληψη:
Η αυξανόμενη επικράτηση των φαρμακευτικών προϊόντων, των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και άλλων ανθρωπογενών ουσιών στα λύματα υπογραμμίζει την ανάγκη για προηγμένες αναλυτικές μεθόδους για την παρακολούθηση αυτών των βιοδεικτών. Η επιδημιολογία λυμάτων (WBE) αντιμετωπίζει το λύμα ως σύνθετο δείγμα ούρων, πλούσιο σε διάφορες χημικές ουσίες που υποδεικνύουν την ανθρώπινη έκθεση σε διαφορετικές ουσίες. Με την παρακολούθηση αυτών των χημικών ουσιών, το WBE μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής μιας κοινότητας. Ωστόσο, η χημική ανάλυση των λυμάτων είναι μια σημαντική πρόκληση για την αναλυτική χημεία λόγω της πολύπλοκης φύσης της μήτρας και των χαμηλών επιπέδων των βιοδεικτών που υπάρχουν σε αυτήν.
Στις περισσότερες μελέτες, η υγροχρωματογραφία συζευγμένη με φασματομετρία μάζας (LC-MS/MS) έχει αναδειχθεί ως η κυρίαρχη τεχνική για στοχευμένη ανάλυση βιοδεικτών λόγω της ευαισθησίας της, η οποία είναι απαραίτητη για την ανίχνευση ενώσεων σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες ολοκληρωμένες μέθοδοι ανίχνευσης πολλαπλών συστατικών (>100 αναλυτές) διαθέσιμες στη βιβλιογραφία για τον προσδιορισμό ενός ευρέος φάσματος ενώσεων στα λύματα.
Αυτή η διατριβή παρουσιάζει την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου για την επιτήρηση βιοδεικτών σε λύματα χρησιμοποιώντας υγροχρωματογραφία συζευγμένη με φασματομετρία μάζας (LC-MS/MS). Οι επιλεγμένοι βιοδείκτες περιλαμβάνουν διάφορες φαρμακευτικές ουσίες όπως επίσης και παρανόμως διακινούμενες ουσίες.
Χρησιμοποιήθηκε ένα γενικό πρωτόκολλο εκχύλισης στερεάς φάσης για την προκατεργασία δειγμάτων. Τα εκχυλίσματα που προέκυψαν αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας σύστημα UPLC-MS/MS (Sciex Qtrap 5500) με μέθοδο προγραμματισμένης παρακολούθησης πολλαπλών αντιδράσεων (sMRM), επιτυγχάνοντας σύντομο χρόνο χρωματογραφίας 14 λεπτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Επιδημιολογία με βάση τα λύματα (WBE), Φαρμακευτικά προϊόντα και φάρμακα κατάχρησης, Υγροχρωματογραφία-διαδοχική φασματομετρία μάζας (LC-MS/MS), Προγραμματισμένη παρακολούθηση πολλαπλών αντιδράσεων (sMRM)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
100
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-07-19.

Master Thesis_Sibora Berisha 2024.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-07-19.