The role of probiotics in the maintenance of remission in adult-onset Crohn’s disease: A Systematic Review

Διπλωματική Εργασία uoadl:3408107 5 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-15
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μεγαπάνου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λιόντος Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ψαλτοπούλου Θεοδώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γαβριατοπούλου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The role of probiotics in the maintenance of remission in adult-onset Crohn’s disease: A Systematic Review
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των προβιοτικών στη διατήρηση της ύφεσης της νόσου Crohn ασθενών με έναρξη στην ενήλικο ζωή: Συστηματική Ανασκόπηση
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ
Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ), που απαρτίζονται κυρίώς από τη νόσο του Crohn (ΝC) και την Ελκώδη Κολίτιδα (ΕΚ), είναι χρόνια νοσήματα που επηρεάζουν κυρίως το γαστρεντερικό σωλήνα. Ο ρόλος του ανθρώπινου εντερικού μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου στις ΙΦΝΕ έχει εδραιωθεί καθώς τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι και στις 2 νόσους, επηρεάζονται συγκεκριμένα φύλα ως προς τον αριθμό και την ποικιλία με κυριαρχία παθογόνων και απώλεια των προστατευτικών βακτηρίων. Τα συχνώς χρησιμοποιούμενα προ- και πρεβιοτικά βρίσκονται υπό μελέτη για το ρόλο τους στην πρόκληση και διατήρηση της ύφεσης των ΙΦΝΕ με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Βάσει αυτών, ο σκοπός αυτής της συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση του ρόλου των προβιοτικών στη διατήρηση της ύφεσης στους ασθενείς με έναρξη της νόσου Crohn σε ενήλικο ζωή.
ΜΕΘΟΔΟΙ
Η συστηματική αυτή ανασκόπηση διενεργήθηκε βάσει των οδηγιών του Cochrane Handbook για Συστηματικές Ανασκοπήσεις και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν ακολουθώντας τις οδηγίες του PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyzes). Η αναζήτηση των μελετών έγινε στις βάσεις Cochrane και Pubmed: η ημερομηνία τελικής αναζήτησης ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2023.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η αναζήτηση απέδωσε 2015 συνολικά αποτελέσματα, εκ των οποίων 11 συμπεριλήφθησαν σε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση. Τα ευρήματα σχετικά με τη χρήση των προβιοτικών, είτε ως μονοθεραπεία είτε ως επικουρική στις κλασικές θεραπείες, στη διατήρηση της ύφεσης της νόσου Crohn ήταν ατελέσφορα, με 4 μόνο μελέτες να καταδεικνύουν μια μη στατιστικώς σημαντική τάση προς τη χορήγηση των προβιοτικών για την πρόληψη της υποτροπής.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Παρόλο που η συμβολή των προβιοτικών στη νόσο Crohn αμφισβητείται, αυτή η συστηματική ανασκόπηση επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα γύρω από την επίδραση των προβιοτικών στο μικροβίωμα των ασθενών με ΙΦΝΕ καθώς και περισσότερες τυχαιποιημένες μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα ασθενών και προτυποιημένα θεραπευτικά σχήματα, με στόχο τη δημιουργία εξατομικευμένων θεραπειών με προβιοτικά που θα φέρουν αποτελέσματα στη νόσο Crohn.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προβιοτικά, Συμβιοτικά, Νόσος Crohn, Ύφεση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
52
Dissertation_Megapanou.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο