Διερεύνηση της επίδρασης της Μεσογειακής Διατροφής στον επιπολασμό του βρογχικού άσθματος στην παιδική ηλικία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3446300 8 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδιατρική Πνευμονολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πιστιόλα Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντωνογεώργος Γεώργιος, Παιδίατρος, Βιοστατιστικός, Επιδημιολόγος, Επιβλέπων
Δούρος Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρίφτης Κώστας, αφ. Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής- Παιδοπνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθυντής Παιδοπνευμονολογικού- Παιδοαλλεργιολογικού Τμήματος, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της επίδρασης της Μεσογειακής Διατροφής στον επιπολασμό του βρογχικού άσθματος στην παιδική ηλικία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της επίδρασης της Μεσογειακής Διατροφής στον επιπολασμό του βρογχικού άσθματος στην παιδική ηλικία
Περίληψη:
Το άσθμα, σύμφωνα με τη GINA, είναι μία συχνή και σοβαρή ετερογενής νό-σος, που συνήθως η έναρξή του συμβαίνει στην παιδική ηλικία. Επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων, καθώς προκαλεί αναπνευστικά συμπτώ-ματα, όπως συριγμό και συσφιγκτικό αίσθημα στο στήθος, βήχα, περιορισμό της δραστηριότητας και κρίσεις. Χαρακτηρίζεται, επίσης, συνήθως, από φλεγμονή των αεραγωγών και βρογχική υπεραπαντητικότητα (ΒΥΑ), δηλαδή στένωση των αεραγωγών μετά την εισπνοή διάφορων εκλυτικών ερεθιστικών παραγόντων. Ωστόσο, οι ακριβείς αιτίες της κατάστασης αυτής είναι άγνω-στες ακόμη. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια μέσα από σημαντικές μελέτες έ-χουν αναγνωριστεί πολλοί τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως το πρότυπο της διατροφής των παιδιών και συγκεκριμένα η μεσογειακή διατροφή, που σχετίζονται με τον επιπολασμό του άσθματος στα παιδιά και τον έλεγχο των συμπτωμάτων του. Με τον όρο Μεσογειακή διατροφή εννοούμε τη διατροφή που ακολουθούν οι άνθρωποι των μεσογειακών χωρών και περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλε-σης, σπόρους και καρπούς, μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα από το ε-λαιόλαδο και το ψάρι. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν συστατικά με αντι-οξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φλαβο-νοειδή, ωφέλιμα λιπαρά οξέα). Στοιχεία από μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά αυτά συστατικά δρουν ευεργετικά στη φλεγμονή των αεραγωγών, που συμβαίνει στο άσθμα, επιδρώντας σε βασικά μονοπά-τια φλεγμονής στον οργανισμό, συνεπώς και στον έλεγχο των συμπτωμάτων των παιδιών. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον επιπολασμό και έ-λεγχο του άσθματος στην παιδική ηλικία αποτελούν η έκθεση σε αλλεργιογό-να, όπως ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη, διάφορα αεροαλλεργιογόνα σε ευαισθητοποιημένα παιδιά, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή καθώς και οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Συνοψίζοντας, πολλές μελέτες πραγ-ματοποιούνται τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διερευνηθεί εκτενέστερα ο ρόλος της διατροφής, και συγκεκριμένα του μεσογειακού προτύπου, με το άσθμα και να προταθούν μέτρα πρόληψης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άσθμα, Παιδιά, Μεσογειακή διατροφή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
121
ΠΙΣΤΙΟΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο