Μονάδα:
Κατεύθυνση Ηθική Φιλοσοφία, Δίκαιο και Ευζωία των ΖώωνΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-14
Συγγραφέας:
Καρασταμάτη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μέλη τριμελούς εξεταστικής επιτροπής
Δημήτριος Λαμπρέλλης, Μέλος ΔΕΠ (Καθηγητής) Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ-Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Μέλος ΔΕΠ (Καθηγητής), Τμήμα Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ Διδάσκων ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ-Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Μαρία Σωζοπούλου, Διδάκτωρ, Διδάσκουσα ΔΠΜΣ «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ-Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι σχέσεις ανθρώπου-ζώου στο έργο του Edgar Allan Poe, και η θεωρία του για την ενότητα του κόσμου και του εαυτού.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι σχέσεις ανθρώπου-ζώου στο έργο του Edgar Allan Poe, και η θεωρία του για την ενότητα του κόσμου και του εαυτού.
Περίληψη:
Τα έργα του Edgar Allan Poe και η παρουσία των ζώων σε αυτά απασχόλησαν πολλούς κριτικούς, οι οποίοι απέδωσαν ποικίλες ερμηνείες και μεταφράσεις. Στην παρούσα εργασία έγινε μία προσπάθεια μελέτης και ανάλυσης κάποιων επιλεγμένων έργων του συγγραφέα από διάφορα είδη με τα οποία ασχολήθηκε, και διερεύνησης των σχέσεων ανθρώπου-ζώου σε αυτά, καθώς και η σύνδεση με την φιλοσοφική του θεωρία για την ενότητα του κόσμου. Διαπιστώθηκε πως η δόμηση μιας τέτοιας θεωρίας διέρχεται απαραίτητα μέσα από τα μονοπάτια εξερεύνησης της ανθρώπινης ψυχής και της έννοιας του εαυτού, και συνεπάγεται τη συμφιλίωση με τα ζώα και τη φύση. Συνεπώς, από την οπτική γωνία του συγγραφέα μπορούν να εξαχθούν σημαντικά επιχειρήματα για αυτόν τον σκοπό, τα οποία περιλαμβάνουν την αποδόμηση της ιερής και ξεχωριστής θέσης του ανθρώπου στη φύση. Τα χόρορ διηγήματα μπορούν να ερμηνευτούν ως μέσα εξυπηρέτησης αυτού του σκοπού, καθώς αναδεικνύουν τις τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει αυτός ο διαχωρισμός, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τον κόσμο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Edgar Allan Poe, λογοτεχνία,19ος αιώνας, συμβολισμός των ζώων, σχέση ανθρώπου-ζώου, ενότητα του κόσμου.
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
διπλωματική (2).pdf
840 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.