Αντιλήψεις μαθητών και καθηγητών σχετικά με τη διατροφή ακριβείας και το ρόλο της στην πρόληψη νόσων στη σύγχρονη κοινωνία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3447783 17 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Βιολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-23
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπουλιώνη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγούλα Κόλλια Καθηγήτρια Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ, (Επιβλέπουσα)
Ισιδώρα Παπασιδέρη Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ,
Ανδρέας Αγαθαγγελίδης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιλήψεις μαθητών και καθηγητών σχετικά με τη διατροφή ακριβείας και το ρόλο της στην πρόληψη νόσων στη σύγχρονη κοινωνία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιλήψεις μαθητών και καθηγητών σχετικά με τη διατροφή ακριβείας και το ρόλο της στην πρόληψη νόσων στη σύγχρονη κοινωνία
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τις αντιλήψεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών για τη διατροφή ακριβείας, μια νέα προσέγγιση στη διατροφή που επικεντρώνεται στην εξατομίκευση των διατροφικών πλάνων σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου. Σκοπός της έρευνας είναι να κατανοήσει πώς αντιλαμβάνονται τη διατροφή ακριβείας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, καθώς και να αξιολογήσει τις δυνατότητες εφαρμογής της στα σχολεία.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίων, τα οποία συμπλήρωσαν 89 μαθητές και 40 εκπαιδευτικοί από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα. Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, την κατανόησή τους για την εξατομικευμένη διατροφή, και το ενδιαφέρον τους για υγιεινή διατροφή προσαρμοσμένη στις ατομικές τους ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί αξιολογήθηκαν ως προς τις γνώσεις τους για τη διατροφή ακριβείας, τις απόψεις τους για την ενσωμάτωσή της στο σχολικό περιβάλλον, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εφαρμογή διατροφικών προγραμμάτων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών,το 42,5%, ενσωματώνουν θέματα διατροφής στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα και από την άλλη,η πλειοψηφία των μαθητών,το 29,3%, αναγνωρίζει πως όταν τρώει τροφές που δεν είναι υγιεινές νιώθουν πως κάνουν κακό στον εαυτό τους. Επιπλέον, η πλειοψηφία των μαθητών,το 61,4%, αγοράζουν φαγητό από έξω 1-2 φορές την εβδομάδα και το 36,6% καταναλώνουν 1-2 αναψυκτικά μέσα στη μέρα, ενώ ταυτόχρονα το 72,5% των εκπαιδευτικών παρέχουν οδηγίες για υγιεινές τροφές και ποτά στους μαθητές τους.
Το κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι πως αρκετοί μαθητές δεν ακολουθούν υγιεινές συνήθειες διατροφής και πως οι εκπαιδευτικοί δεν ενσωματώνουν συχνά μαθήματα για την προώθηση της διατροφής ακριβείας.
Η μελέτη αυτήκαταλήγει στο ότι, παρόλο που η διατροφή ακριβείας είναι ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο για την υγεία των μαθητών, η επιτυχής ενσωμάτωσή της στο σχολικό πλαίσιο απαιτεί επιπλέον εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και περισσότερους πόρους. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονέων είναι κρίσιμη για την υιοθέτηση εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων στα σχολεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διατροφή ακριβείας, διατροφικά προγράμματα, σχολικό περιβάλλον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
147
Αριθμός σελίδων:
119
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-01-13.

Boulioni Eleni Master.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-01-13.