Μονάδα:
Κατεύθυνση Οδοντοφατνιακή ΧειρουργικήΒιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-04-15
Συγγραφέας:
Φλώρου Ευθυμία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Περισανίδης Χρήστος, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Καλφαρέντζος Ευάγγελος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Κολόμβος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση αυτόλογων αιμοπεταλιακών συμπυκνωμάτων και αυξητικών παραγόντων 2ης γενιάς στη χειρουργική αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης των γνάθων από φάρμακα. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση αυτόλογων αιμοπεταλιακών συμπυκνωμάτων και αυξητικών παραγόντων 2ης γενιάς στη χειρουργική αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης των γνάθων από φάρμακα. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η οστεονέκρωση των γνάθων (MRONJ) αποτελεί μια συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ύστερα από τη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων με αντιοστεολυτικές ή αντιαγγειογενετικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της οστεοπόρωσης ή κακοήθων νοσημάτων. Στην κατηγορία των φαρμάκων αυτών ανήκουν τα διφωσφονικά, η δενοσουμάμπη και άλλοι παράγοντες. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της οστεονέκρωσης έχουν προταθεί τόσο συντηρητικές μέθοδοι με χρήση τοπικών αντισηπτικών παραγόντων και αντιβιοτικών, όσο και πιο επεμβατικές μέθοδοι όπως η αφαίρεση οστικών απολυμάτων και ο χειρουργικός καθαρισμός, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα θεραπευτικά μέσα.
Τα αυτόλογα αιμοπεταλιακά συμπυκνώματα 2ης γενιάς (όπως το PRF και το CGF) και οι αυξητικοί παράγοντες εφαρμόζονται σε αναγεννητικές τεχνικές για την προαγωγή της επούλωσης τόσο των μαλακών ιστών όσο και του οστού. Η αποτελεσματικότητά τους ως συμπληρωματικό μέσο στις επεμβάσεις στοματικής χειρουργικής βρίσκεται στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής έρευνας.
Σκοπός: Η μελέτη, μέσω συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας και μετα- ανάλυσης, της χρήσης των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων και αιμοπεταλιακών συμπυκνωμάτων 2ης γενιάς συμπληρωματικά στη χειρουργική θεραπεία της οστεονέκρωσης των γνάθων που προκαλείται από φάρμακα (MRONJ).
Υλικά και μέθοδοι: Έγινε ηλεκτρονική αναζήτηση άρθρων στην αγγλική γλώσσα στις βάσεις δεδομένων MEDLINE-PubMed, Scopus, Science Direct και Cochrane Library. Η τελευταία αναζήτηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2024. Επελέγησαν κλινικές μελέτες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια εισαγωγής-αποκλεισμού. Η συστηματική ανασκόπηση εκπονήθηκε ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τα κριτήρια που προτείνονται στα «Cochrane Handbook of Systematic Reviews of Interventions» και «Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and MetaAnalysis (PRISMA)».
Αποτελέσματα: Στη συστηματική ανασκόπηση χρησιμοποιήθηκαν 15 άρθρα για συγκέντρωση και εξαγωγή δεδομένων από συνολικά 1224 αρχικά. Στη συνέχεια έγινε μετα-ανάλυση των 15 μελετών βάσει κριτηρίων και μεθοδολογίας, με το υπό μελέτη στατιστικό μέγεθος να είναι το ποσοστό των οστεονεκρωτικών βλαβών που ιάθηκαν πλήρως. Πραγματοποιήθηκε επιπλέον μετα-ανάλυση σε 4 από αυτές τις μελέτες οι οποίες συνέκριναν την ίαση των οστεονεκρωτικών βλαβών σε δύο ομάδες, μια στην οποία γινόταν μόνο χειρουργική αντιμετώπιση και μια στην οποία γινόταν συνδυασμός χειρουργικού καθαρισμού και εφαρμογής αυτόλογων αιμοπεταλιακών συμπυκνωμάτων 2ης γενιάς. Σε ό,τι αφορά την μετα-ανάλυση των 15 άρθρων υπήρξαν ενδείξεις για σφάλμα δημοσίευσης, ωστόσο από την περαιτέρω ανάλυση δεν προέκυψε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα, ενώ στις 4 επιμέρους μελέτες δεν υπήρξαν ενδείξεις για σφάλμα δημοσίευσης.
Συμπεράσματα: Η χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων και αιμοπεταλιακών συμπυκνωμάτων 2ης γενιάς φαίνεται να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε ό, τι αφορά την ίαση και την επίτευξη πλήρους επούλωσης στη χειρουργική θεραπεία της οστεονέκρωσης των γνάθων από φάρμακα, σε σχέση με τη χειρουργική θεραπεία της οστεονέκρωσης χωρίς τη χρήση των παραγόντων αυτών, σε ασθενείς με MRONJ. Ωστόσο, περισσότερες έρευνες, όπως τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος, ομάδες ελέγχου και μεγάλα διαστήματα παρακολούθησης, είναι απαραίτητες για να εδραιωθούν ασφαλή συμπεράσματα για το όφελος της χρήσης του PRF σε οστεονεκρωτικές βλάβες όλων των σταδίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οστεονέκρωση των γνάθων, Αυτόλογα αιμοπεταλιακά συμπυκνώματα, Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες, Χειρουργική αντιμετώπιση/θεραπεία της MRONJ, PRF
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
152
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
Florou_Efthymia_Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.