ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2974858 140 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-02-26
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κάτσα Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
1. Χαράλαμπος Προεστός (Επιβλέπων, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ)
2. Νικόλαος Θωμαΐδης (μέλος συμβουλευτικής, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ)
3. Αθανάσιος Μαλλούχος (μέλος συμβουλευτικής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου ΓΠΑ)
4. Ευάγγελος Γκίκας (Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ)
5. Βασιλεία Σινάνογλου (Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΑ.Δ.Α.)
6. Παναγιώτης Ζουμπουλάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής,Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΑ.Δ.Α.)
7. Μαριλένα Δασενάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΖΑΣ
Περίληψη:
Οι βιταμίνες είναι ενώσεις με υψηλή διατροφική αξία και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Στόχος της παρούσας διατριβής ήταν η ανάπτυξη ευαίσθητων, εκλεκτικών και αποτελεσματικών μεθόδων για τον προσδιορισμό των λιποδιαλυτών και υδατοδιαλυτών βιταμινών σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης με τη χρήση υγροχρωματογραφικών τεχνικών. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση των υπάρχοντων μεθοδολογιών για τον προσδιορισμό των βιταμινών και στην συνέχεια ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και επικύρωση των μεθόδων που προέκυψαν. Το πειραματικό μέρος της διατριβής αποτελείται από πέντε μέρη: (1) Συγκριτική μελέτη για τον προσδιορισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών σε παιδικές τροφές με βάση το ρύζι με HPLC-DAD και UHPLC-APCI-MS/MS (Κεφάλαιο 2), (2) Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό της λιποδιαλυτής βιταμίνης Κ σε παιδικές τροφές με Υγροχρωματογραφία συζευγμένη με φασματομετρία μάζας (UHPLC-APCI-MS/MS) (Κεφάλαιο 3), (3) Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό υδατοδιαλυτών βιταμινών σε δημητριακά με χρήση Υγροχρωματογραφίας συζευγμένη με Φασματομετρία Μάζας (UHPLC-ESI-MS/MS) (Κεφάλαιο 4), (4) Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου για τον προσδιορισμό της βιταμίνης Β12 σε γιαούρτι με χρήση Υγροχρωματογραφίας συζευγμένη με Φασματομετρία Μάζας (UHPLC-ESI-MS/MS) (Κεφάλαιο 5) και (6) Προσδιορισμός υδατοδιαλυτών βιταμινών σε τρόφιμα με Υγροχρωματογραφία συζευγμένη με Φασματομετρία Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας (HRMS) (Κεφάλαιο 6). Στόχος είναι οι μελέτες αυτές να αποτελέσουν ένα βήμα προόδου στην ανάλυση των βιταμινών παρέχοντας αξιόπιστα αποτελέσματα με την χρήση κατάλληλων μεθόδων για αναλύσεις ρουτίνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
λιποδιαλυτές βιταμίνες, υδατοδιαλυτές βιταμίνες, επικύρωση μεθόδων, LC-MS/MS,LC-QTOF-MS, τρόφιμα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
150
Αριθμός σελίδων:
210
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-03-01.

PhD Final Katsa_Maria.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-03-01.