The Maritime Landscape in the Writings of Alistair MacLeod

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3261359 146 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-19
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Χανδρινός Κωνσταντίνος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντίνος Μπλατάνης, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΑΓΦ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. (αντικατέστησε την Καθηγήτρια Μαρία Κουτσουδάκη στην 7μελη λόγω αφυπηρέτησης)
David Staines, Καθηγητής, Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο της Οττάβας.
Gerald Lynch, Καθηγητής, Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο της Οττάβας.
Robert McGill, Καθηγητής, Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Λιάνα Σακελλίου-Schultz, Kαθηγήτρια, ΤΑΓΦ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Θεοδώρα Τσιμπούκη, Kαθηγήτρια, ΤΑΓΦ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αγλαΐα Μπλιούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΓΓΦ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
The Maritime Landscape in the Writings of Alistair MacLeod
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Tο Τοπίο του Ατλαντικού Καναδά Μέσα από τα Έργα του Άλιστερ ΜακΛάουντ
Περίληψη:
Το θέμα της διδακτορικής διατριβής επικεντρώνεται στη λογοτεχνική σημασία του τοπίου του Ατλαντικού Καναδά και πως αυτό επιδρά στις προσωπικές πεποιθήσεις, τον τρόπο σκέψης και δράσης των χαρακτήρων στα λογοτεχνικά έργα του Alistair Macleod. Το τοπίο του Ατλαντικού Καναδά δεν είναι μια απλή γεωγραφική τοποθεσία, αλλά είναι μια πολυδιάστατη οντότητα που περιέχει την ιστορική, πολιτιστική, κοινωνικοπολιτική και οικονομική διάσταση της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Τα λογοτεχνικά έργα του Alistair Macleod σηματοδοτούνται από τη γοητεία του Ατλαντικού τοπίου στην ανατολική πλευρά του Καναδά και πιο συγκεκριμένα της νήσου Cape Breton στη Νέα Σκωτία, την οποία ο MacLeod καθορίζει ως κεντρικό χώρο όπου διαδραματίζεται η αλυσίδα των γεγονότων και σκηνικό για την δράση των χαρακτήρων του σε όλα σχεδόν τα διηγήματα του. Οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις του θαλάσσιου τοπίου της περιοχής είναι καθοριστικής σημασίας για την καθιέρωση του δραματικού τόνου και μπορεί να λειτουργήσει ως δύναμη επιρροής για τον προσδιορισμό του “ήθους” των χαρακτήρων του συγγραφέα και συνάμα συμβάλλουν στον τρόπο ζωής, στον τρόπο σκέψης και τρόπου εκδήλωσης των πράξεων τους.
Ο MacLeod έχει χρησιμοποιήσει τις παραστάσεις του Ατλαντικού τοπίου ως σύμβολο αγωνίας, πόνου και θρήνου. Σε πολλές περιπτώσεις στα διηγήματά του απεικονίζει το τοπίο του Ατλαντικού Καναδά ως ένα αντίξοο και επικίνδυνο περιβάλλον με επιζήμια επίδραση στη ζωή των χαρακτήρων του. Στον λογοτεχνικό κόσμο του MacLeod, η κακουχία είναι η μόνη πραγματικότητα της ζωής που καθορίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των χαρακτήρων του.
Ένα από τα επιμέρους θέματα της διατριβής είναι η έμφαση που αποδίδει ο Alistair Macleod στην ένταση μεταξύ της νεωτερικότητας του “αστικού τοπίου” και της προοπτικής της εσωτερικής οικονομικής μετανάστευσης από τη μια πλευρά και του μύθου του ειδυλλιακού επαρχιακού Ατλαντικού τοπίου και της συνέχισης των προγονικών εργασιακών πρακτικών από την άλλη. Ο συγγραφέας μέσα από αυτή την ένταση παρέχει ένα λογοτεχνικό στίγμα για το τι σημαίνει να είναι κάποιος Καναδός σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κοινωνία.
Η επαναλαμβανόμενη εκδήλωση της έννοιας της ταυτότητας συνιστά ένα μείζον στοιχείο στα διηγήματα του Alistair MacLeod, η οποία εξετάζεται σε συνάρτηση με το τοπικό Ατλαντικό τοπίο που είναι εν τέλει εκείνο που σηματοδοτεί τις προσωπικές ταυτότητες των λογοτεχνικών χαρακτήρων. Στα έργα του MacLeod, το Ατλαντικό τοπίο μετατρέπεται σε ένδυμα ταυτότητας για την πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής και σκιαγραφείται η έντονη τους αγωνία να διαφυλάξουν την ξεχωριστή πολιτιστική τους ταυτότητα και να συντηρήσουν το δεσμό με το προγονικό περιβάλλον.
Στον πυρήνα της, η εν λόγω διατριβή εξετάζει την κεντρική διασύνδεση του τοπίου με την ανθρώπινη εμπειρία και τους τρόπους με τους οποίους αυτό επηρεάζει και διαμορφώνει τις προσωπικές πεποιθήσεις των Καναδών του Ατλαντικού χώρου. Επίσης, αναλύει την επίδραση του τοπίου στην αυτογνωσία των χαρακτήρων και εξετάζει τις ουσιώδεις μεταβολές που συντελούνται στην προσωπική ταυτότητα των πρωταγωνιστών στα έργα του MacLeod όταν απομακρύνονται από το προγονικό τους τοπίο εξερευνώντας συνάμα το πυροδοτούμενο σχήμα εσωτερικής σύγκρουσης και νοσταλγίας που απορρέει από την αναπόφευκτη απώλεια του αγαπημένου τους τοπίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Καναδική λογοτεχνία, τοπίο, θαλάσσιο τοπίο, ταυτότητα, κακουχία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
256
Αριθμός σελίδων:
187
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

PhD_Thesis_Chandrinos.pdf
763 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.