Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομικά, Διοικητικά και Πληροφοριακά Συστήματα ΕπιχειρήσεωνΒιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-22
Συγγραφέας:
Κουμουτσέα Αικατερίνη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωστελέτου Νικολίνα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ (Επιβλέπουσα)
Παπαπέτρου Ευαγγελία, Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ (Συμβουλευτική και Εξεταστική επιτροπή)
Μέργος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ (Συμβουλευτική και Εξεταστική επιτροπή)
Μπουφούνου Παρασκευή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ (Εξεταστική επιτροπή)
Παπανδρέου Ανδρέας , Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ (Εξεταστική επιτροπή)
Ζωγραφάκης Σταύρος, Καθηγητής, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εξεταστική επιτροπή)
Κωτσάκη Αμαλία, Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης (Εξεταστική επιτροπή)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η oικονομική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς: μεθοδολογικές προσεγγίσεις
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η οικονομική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς: Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις
Περίληψη:
Η παρούσα διδακτορική διατριβή εστιάζει στο ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ελληνική οικονομία και εξερευνά τις αναπτυξιακές της δυνατότητες ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης. Η σύνδεση θεωρητικής και εμπειρικής τεκμηρίωσης καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας. Η αποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται σε μια χώρα επηρεάζουν άμεσα την οικονομική της ανάπτυξη και για το λόγο αυτό στην παρούσα διατριβή εξετάζεται η αποτελεσματικότητα των πολιτιστικών πολιτικών που ακολουθούνται σε όλα τα επίπεδα - εθνικό, τοπικό, έργου.
Ο καθορισμός της αξίας των πολιτιστικών αγαθών ήταν ένα ζήτημα αμφιλεγόμενο στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια όμως στον κλάδο των οικονομικών της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος. Η οικονομική αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει μελετηθεί εκτενώς από την επιστημονική κοινότητα, με αντικείμενα ενδιαφέροντος τη διατύπωση εννοιών και την εξεύρεση κατάλληλων τεχνικών αξιολόγησης. Η κατανόηση της έννοιας της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι θεμελιώδης, για το λόγο αυτό η διατριβή αυτή πραγματεύεται την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα.
Αρχικά, αποτυπώνεται αναλυτικά η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων της πολιτιστικής οικονομίας στην Ελλάδα (Κεφάλαιο 1 και 2) μέσα από τη βιβλιογραφική επισκόπηση των οικονομικών του πολιτισμού, αλλά και διά της εφαρμογής της δομικής ανάλυσης και οικονομικού μεγέθους, όπως περιγράφεται από τη Eurostat. Εν συνεχεία, αναζητώντας τους βαθύτερους παράγοντες που είναι αναγκαίοι για τη δημιουργία μιας βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του κλάδου του πολιτισμού, αναλύονται με τη μέθοδο των πολλαπλασιαστών οι διασυνδέσεις της ελληνικής οικονομίας με την πολιτιστική κληρονομιά και αξιολογούνται τρία σενάρια επενδύσεων, με επικρατέστερο την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στον κλάδο του πολιτισμού (Κεφάλαιο 3).
Με στόχο μια ολιστική προσέγγιση των επενδύσεων του πολιτισμού, η μέθοδος των πολλαπλασιαστών εφαρμόζεται στη συνέχεια σε περιφερειακό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια Πελοποννήσου (Κεφάλαιο 4). Στόχος της μελέτης αυτής είναι η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Στρατηγικού Σχεδίου βασισμένου σε ποσοτικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Η τελευταία εμπειρική έρευνα της διατριβής αφορά στην ανάλυση των επιπτώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας μέσω της μεθόδου Contigent Valuation (Κεφάλαιο 5). Πρόκειται για ένα πολιτιστικό δρώμενο τοπικού ενδιαφέροντος, που όμως συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ευημερία και κοινωνική συνοχή.
Μέσα από τα αποτελέσματα και των τριών μελετών, η παρούσα διατριβή ευελπιστεί να συμβάλει αφενός στην ενίσχυση της συνειδητοποίησης όλων των εμπλεκομένων στην Ελλάδα ότι ο Κλάδος Πολιτισμού και Δημιουργικότητας (ΚΠΔ) μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, και αφετέρου στην έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου σχετικά με τη δημιουργία ολιστικών Πολιτιστικών Στρατηγικών Σχεδίων βασισμένων σε ποσοτικά δεδομένα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
οικονομία, πολιτιστική κληρονομιά, μεθοδολογικές προσεγγίσεις, Ελλάδα
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
187