Ασκησιογενείς προσαρμογές αρτηριών μυϊκού τύπου σε αθλητές judo

Postgraduate Thesis uoadl:1668062 412 Read counter

Unit:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Library of the School of Physical Education and Sport Science
Deposit date:
2017-06-01
Year:
2007
Author:
Karagounis Panagiotis
Supervisors info:
Μπαλτόπουλος Π., Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Παπαχαραλάμπους Ξ., Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριδάκη Μ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Original Title:
Ασκησιογενείς προσαρμογές αρτηριών μυϊκού τύπου σε αθλητές judo
Languages:
Greek
Translated title:
Ασκησιογενείς προσαρμογές αρτηριών μυϊκού τύπου σε αθλητές judo
Summary:
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης άσκησης το καρδιοαγγειακό σύστημα εμφανίζει διάφορες μεταβολές προσαρμογής, οι οποίες εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το είδος, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Ενώ οι ασκησιογενείς καρδιακές προσαρμογές έχουν εκτενώς μελετηθεί, οι αντίστοιχες αγγειακές μεταβολές προσαρμογές αποτελούν τομέα που χρήζει περαιτέρω έρευνας.
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να προσδιοριστούν οι ασκησιογενείς μεταβολέςπροσαρμογές των αρτηριών μυϊκού τύπου σε υψηλού επιπέδου αθλητές και αθλήτριες Judo. Οι υπό μελέτη προσαρμογές των εξεταζόμενων αγγείων αφορούν τη διαστολική διάμετρο και την μέση ταχύτητα αιματικής ροής.
Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 27 (Ν=27) άρρενες και 11 (Ν=11) γυναίκες εν ενεργεία αθλητές/τριες Judo, οι οποίοι αγωνίζονται σε σωματεία όλης της Ελλάδος και συγκροτούν τις εθνικές ομάδες Judo ανδρών και γυναικών. Από την παρούσα έρευνα εξαιρέθηκαν αθλητές/τριες καπνίζοντες και όσοι από αυτούς είχαν υποστεί τραυματισμούς, τους τελευταίους 12 μήνες, με συνοδή μακροχρόνια ακινητοποίηση του τραυματισμένου τους άκρου. Στην έρευνα συμμετείχαν και δύο (2) ομάδες ελέγχου (27 άρρενες και 11 γυναίκες), που αποτελούσαν υγιείς, μη καπνίζοντες, συμμετέχοντες, οι οποίοι κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας δεν επιδίδονταν συστηματικά σε κάποιας μορφής αερόβια ή αναερόβια άσκηση, για τουλάχιστον 1 έτος.
Όσον αφορά τα άνω άκρα, κατεγράφησαν η διαστολική διάμετρος και η μέση ταχύτητα αιματικής ροής (σε 3 πλήρεις καρδιακούς κύκλους) στη βραχιόνιο, κερκιδική και ωλένιο αρτηρία, ενώ στα κάτω άκρα μελετήθηκαν η ιγνυακή, πρόσθια και οπίσθια κνημιαία αρτηρία. Η παρούσα έρευνα έλαβε χώρα στο Τμήμα Triplex του Νοσοκομείου ΚΑΤ Αθηνών.
Η διάμετρος των εξεταζομένων αρτηριών των αθλητών και αθλητριών Judo εμφάνισε στατιστικά σημαντική αύξηση (p < 0.05) σε σύγκριση
με τις αντίστοιχες τιμές των ομάδων ελέγχου, παρουσιάζοντας μία
γενικευμένη ομοιόμορφη αύξηση της λειτουργικότητας των αγγείων σε άνω και κάτω άκρα. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι γυναίκες αθλήτριες στην εξαρτημένη μεταβλητή της διαμέτρου της οπίσθιας κνημιαίας αρτηρίας, όπου δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές από τις
γυναίκες της oμάδας eλέγχου.
Όσον αφορά την ταχύτητα αιματικής ροής, αντίστοιχα αποτελέσματα με τα παραπάνω εμφάνισαν οι πειραματικές ομάδες (αθλητές και αθλήτριες Judo), με στατιστικά σημαντική αύξηση (p < 0.05) των τιμών των πειραματικών ομάδων σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, σε όλες τις εξαρτημένες μεταβλητές.
Η παρούσα έρευνα καταγράφει και αξιολογεί για πρώτη φορά τις ασκησιογενείς προσαρμογές των αρτηριών μυϊκού τύπου στο άθλημα του Judo. Οι φυσιολογικές απαιτήσεις αυτού του είδους άθλησης εμπεριέχουν τη συμμετοχή τόσο του αναερόβιου μηχανισμού παραγωγής ενέργειας, όσο και του αερόβιου μηχανισμού.
Συνοπτικά, τα συμπεράσματα της παρούσας έρευνας είναι τα εξής: α) οι αθλητές και αθλήτριες Judo, υψηλού επιπέδου, παρουσιάζουν αρτηριακές ασκησιογενείς προσαρμογές, όσον αφορά τη διαστολική διάμετρο (mm) των αρτηριών μυϊκού τύπου, β) οι αθλητές και αθλήτριες Judo, υψηλού επιπέδου, παρουσιάζουν αρτηριακές ασκησιογενείς προσαρμογές, όσον αφορά την μέση ταχύτητα αιματικής ροής (cm/sec) των αρτηριών μυϊκού τύπου και γ) οι ασκησιογενείς αρτηριακές προσαρμογές που παρατηρούνται είναι γενικευμένες, με αύξηση των αντιστοίχων εξεταζομένων παραμέτρων σε όλες τις αρτηρίες μυϊκού τύπου των άνω και κάτω άκρων.
Index:
Yes
Number of index pages:
0
Contains images:
Yes
Number of references:
74
Number of pages:
106
Notes:
H διατριβή έχει κατατεθεί σε έντυπη μορφή στη βιβλιοθήκη ΣΕΦΑΑ
The digital material of the item is not available.