In this section toy may find some concise instructions on the 3 steps of self-depositing thseses and dissertations, as they are defined within the platform.
The procedure is fairly simple and electronic in full (web-based).
After the final submission of your theseis/dissertation:
Ναι, η Πέργαμος αποτελεί το Ιδρυματικό Αποθετήριο (ΙΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Πέργαμος προσφέρεται για κατάθεση υλικού μέσω αυτό-απόθεσης (self-archiving) μόνο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (εργασίες, διατριβές, επιστημονικές δημοσιεύσεις, ερευνητικό υλικό κα.). Στην αυτο-απόθεση τεκμηρίων, ο χρήστης που καταθέτει ένα τεκμήριο θα πρέπει να είναι είτε ο δημιουργός του ή ένας εκ των δημιουργών του.
Μπορείτε να το αναφέρετε στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση pergamos (at) lib.uoa.gr
Σε περίπτωση που ο επισκέπτης εντοπίσει λάθος στην πληροφορία για ένα τεκμήριο ή απλά θέλει να προσθέσει κάτι, θα πρέπει να απευθυνθεί στον αντίστοιχο Κάτοχο ή Υπεύθυνο επικοινωνίας για τη συγκεκριμένη συλλογή ή τεκμήριο ή να στείλει μήνυμα στη διεύθυνση: pergamos (at) lib.uoa.gr
Οι χρήστες που ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ ανάλογα με την ιδιότητά τους μπορούν να προσθέσουν υλικό μέσω της διαδικασίας της αυτο-απόθεσης. Οι χρήστες εκτός Ιδρύματος Που διαθέτουν υλικό που ενδεχομένως να σχετίζεται με κάποια από τις ψηφιακές συλλογές της Περγάμου, μπορούν να επικοινωνούν απ'ευθείας με τους διαχειριστές της αντίστοιχης συλλογής, ή να στείλουν ένα μήνυμα στη διεύθυνση: pergamos (at) lib.uoa.gr
Δεν ισχύουν κοινές πολιτικές πρόσβασης για κάθε τεκμήριο/ ψηφιακό αντικείμενο, που διατίθεται μέσω του ΙΑ Πέργαμος. Είναι απαραίτητο οι επισκέπτες να συμβουλεύονται το πεδίο «Δικαιώματα πρόσβασης» της κάθε εγγραφής.
Το υλικό της Περγάμου, διατίθεται κατά κύριο λόγο ελεύθερα στο ευρύ κοινό, δεδομένου ότι η «Πέργαμος» υιοθετεί πολιτικές ανοικτής πρόσβασης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν δεν αναφέρεται ρητά κάτι διαφορετικό, η πρόσβαση στο υλικό (ψηφιακό ή μη) που περιέχεται στην στην Πέργαμο και η οποιαδήποτε χρήση του (πχ. εκτύπωση, αποθήκευση, αντιγραφή, κλπ.) επιτρέπεται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και ιδιωτικούς, αλλά όχι για εμπορικούς σκοπούς.
Επιπλέον, οποιαδήποτε χρήση του υλικού θα πρέπει να συνοδεύεται με αναφορά στην μόνιμη ηλεκτρονική του διεύθυνση στην Πέργαμο, καθώς και στον/στην δημιουργό του πρωτοτύπου.
Μπορεί το υλικό να υπόκειται σε περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας, να είναι διαθέσιμο ΜΟΝΟ εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ, ή να υπόκειται σε χρονικό περιορισμό πρόσβασης με συγκεκριμένη ημερομηνία αποδέσμευσης.
Η δυνατότητα "Εξαγωγή citation", σας επιτρέπει να "εξάγετε" την βιβλιογραφική πληροφορία της καταχώρισης από την "Πέργαμο" και να την χρησιμοποιήσετε ως βιβλιογραφική αναφορά, εισάγοντάς την, σε κάποιο λογισμικό διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών (reference manager).
Πιο συγκεκριμένα, για τη διευκόλυνση σας, παρέχονται τρεις διαφορετικοί μορφότυποι (formats) οργάνωσης της βιβλιογραφικής αναφοράς για να διαλέξετε, αναλόγως με το λογισμικό διαχείρισης βιβλιογραφικών αναφορών που χρησιμοποιείτε:
Γενικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε έναν σύγχρονο και ενημερωμένο στην τελευταία του έκδοση browser. Ειδικότερα, προτείνουμε να χρησιμοποιείτε Chrome ή Mozilla Firefox οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί εκτενώς. Άλλοι σύγχρονοι browsers (π.χ. Microsoft Edge) δοκιμάζονται συνεχώς, αλλά αν και γενικά λειτουργούν σωστά, ενδέχεται να παρουσιάσουν μικροπροβλήματα καθώς φορτώνουν τις σελίδες της Περγάμου.
Το εικονίδιο αυτό σας επιτρέπει (όταν το επιλέξετε) να εξάγετε τα αποτελέσματα αναζήτησης σε μορφή Excel.
Προσοχή όμως, καθώς μόνο τα πρώτα 500 αποτελέσματα εξάγονται, θα πρέπει να φροντίσετε να περιορίσετε αποτελεσματικά την αναζήτησή σας.
Κατ'αρχάς, το υλικό που θέλετε να περιλαμβάνει η συλλογή θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρους του ΕΚΠΑ και είτε να ανήκει στο ΕΚΠΑ ή να έχει το ΕΚΠΑ την κυριότητα ή την εκχώρηση των σχετικών πνευματικών δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμπληρώσετε και να καταθέσετε τη σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε μήνυμα στη διεύθυνση pergamos (at) lib.uoa.gr.
Το γεγονός ότι δεν επιστρέφει αποτέλεσμα η αναζήτησή σας δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος, καθώς στην Πέργαμο δεν υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή όλες οι εργασίες που έχουν εκπονηθεί στο ΕΚΠΑ:
Στη βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εργασιών και διατριβών σε έντυπη μορφή που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και δεν περιλαμβάνονται στην Πέργαμο.
Τις έντυπες εργασίες μπορείτε επίσης να τις αναζητήσετε στον κατάλογο (OPAC) της βιβλιοθήκης.
Ο τρόπος που εκτελεί αναζητήσεις η Πέργαμος χρησιμοποιεί την τεχνική του "stemming", δηλαδή κάνει χρήση της ρίζας κάθε όρου (αφαιρώντας την κατάληξη), με συνέπεια να εμφανίζει περισσότερα αποτελέσματα από τα πιθανώς αναμενόμενα. Στη λογική αυτή αν αναζητήσετε τον όρο "Ζερβού", θα σας επιστραφούν αποτελέσματα που περιέχουν ΚΑΙ τους όρους "Ζερβός", "Ζέρβας", κλπ.
Επομένως είναι πιθανόν το τεκμήριο που εσείς αναζητάτε να μην είναι άμεσα εμφανές, αλλά να πρέπει να πλοηγηθείτε στα αποτελέσματα για να το βρείτε.
Είναι ασφαλέστερο για την περίπτωση που αναζητάτε ονόματα συγγραφέων (είτε "γκρίζας βιβλιογραφίας" ή και γενικότερα) να κάνετε αναζήτηση είτε χρησιμοποιώντας το κουτάκι πάνω δεξιά που σας προτρέπει να εισάγετε "Κωδικό συστήματος ή ελεύθερο κείμενο", ή αν επιλέξατε από το μενού πλοήγησης την αναζήτηση, να χρησιμοποιήσετε το πεδίο "Ελεύθερο κείμενο" από τα κριτήρια αναζήτησης.
Επιπλέον, όσον αφορά τα ονόματα συγγραφέων, καλό είναι να δοκιμάζετε τόσο αναζήτηση τόσο με "επώνυμο όνομα" όσο και με "όνομα επώνυμο" (προτιμητέο), αν γνωρίζετε και τα δύο στοιχεία του συγγραφέα, προκειμένου να διασφαλίσετε όλες τις δυνατές περιπτώσεις και πιθανά αποτελέσματα.
Έχει παρατηρηθεί ότι συγκεκριμένοι broswers όπως ο Google Chrome και ο Μicrosoft Edge αδυνατούν να ανοίξουν ορισμένα αρχεία PDF (συνήθως εμφανίζοντας μηνύματα λάθους "Σφάλμα. Η φόρτωση του εγγράφου απέτυχε" και "Δεν είναι δυνατό το άνοιγμα αυτού του αρχείου. Παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα", αντιστοίχως). Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να δοκιμάσετε να προσπελάσετε την συγκεκριμένη εγγραφή με άλλο browser (π.χ. Firefox) που όπως έχουμε διαπιστώσει δεν εμφανίζει πρόβλημα.
Η αυτο-απόθεση εργασιών μέσω της πλατφόρμας της «Περγάμου» απευθύνεται σε τρέχοντες/ουσες ενεργούς φοιτητές/τριες του ΕΚΠΑ. Οι παλαιοί/ές απόφοιτοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Βιβλιοθήκη της Σχολής τους (http://www.lib.uoa.gr/bibliothikes.html) προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα να γίνει αναδρομική κατάθεση της εργασίας τους.
Ναι, αυτή η δυνατότητα δίνεται επιλέγοντας το κουμπί «Διαγραφή», το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιά στη φόρμα υποβολής. Σε αυτή την περίπτωση, η φόρμα διαγράφεται οριστικά και θα πρέπει να επαναλάβετε όλη τη διαδικασία από την αρχή.
Αν δεν έχετε ακόμα υποβάλει την εργασία σας, θα πρέπει να τη διαγράψετε και να αρχίσετε πάλι τη διαδικασία από την αρχή (ορίζοντας σωστό email αυτή τη φορά).
Αν έχετε ήδη υποβάλει την εργασίας σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη βιβλιοθήκη σας (στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στο σύνδεσμο http://www.lib.uoa.gr/bibliothikes-scholon.html):
Κάποια σημεία που αξίζει να προσέξετε είναι τα ακόλουθα:
Γενικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε έναν σύγχρονο και ενημερωμένο στην τελευταία του έκδοση browser. Ειδικότερα, προτείνουμε να χρησιμοποιείτε Chrome ή Mozilla Firefox οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί εκτενώς. Άλλοι σύγχρονοι browsers (π.χ. Microsoft Edge) δοκιμάζονται συνεχώς, αλλά αν και γενικά λειτουργούν σωστά, ενδέχεται να παρουσιάσουν μικροπροβλήματα καθώς φορτώνουν τις σελίδες της Περγάμου.
Στην περίπτωση που η εργασία σας έχει και άλλους συγγραφείς, ο ένας μόνο πρέπει να κάνει την υποβολή και να προσθέσει κατάλληλα (δίνεται σαφώς η δυνατότητα προσθήκης από τη φόρμα) και τους υπόλοιπους (από τους οποίους βεβαίως θα πρέπει να έχει την σχετική εξουσιοδότηση να προβεί στην κατάθεση και να γνωρίζει τα προσωπικά τους στοιχεία: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΜ ή ΑΔΤ, e-mail, τηλ. επικοινωνίας).
Το σύστημα παρέχει (στο κάτω μέρος της σελίδας κάθε βήματος) ένα πλήκτρο
με τον τίτλο "Refresh" που σας επιτρέπει ανά πάσα στιγμή να ανανεώσετε
το περιεχόμενο της σελίδας στην οποία βρίσκεστε (χρήσιμο αν νομίζετε ότι
κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, όπως πχ. να μην αποθηκεύεται σωστά
το περιεχόμενο στα πεδία τεκμηρίωσης ή αν η εργασία σας φαίνεται να
είναι σε διαφορετική κατάσταση από την αναμενόμενη, πχ. σε έλεγχο αντί
μη υποβληθείσα, κλπ.).
Κάποια σημεία που αξίζει να προσέξετε είναι τα ακόλουθα:
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ, www.noc.uoa.gr) και ειδικότερα μέσω των σχετικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Λογαριασμού (webadm.uoa.gr) και να προβείτε σε διόρθωση των στοιχείων. Στην περίπτωση που επείγεστε απευθυνθείτε στη Βιβλιοθήκη σας προκειμένου να σας βοηθήσουν με την κατάθεση της εργασίας σας (http://www.lib.uoa.gr/bibliothikes-scholon.html).
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε είτε με τη Βιβλιοθήκη σας (http://www.lib.uoa.gr/bibliothikes-scholon.html) είτε με το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών (pergamos@lib.uoa.gr) και να αναφέρετε το πρόβλημα, ώστε να αντιμετωπιστεί καταλλήλως.
Θα πρέπει να ακολουθήσετε με τη σειρά τα παρακάτω βήματα (αν δεν τα έχετε κάνει ήδη):
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ, www.noc.uoa.gr) και ειδικότερα μέσω των σχετικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Λογαριασμού (webadm.uoa.gr) και να προβείτε σε διόρθωση των στοιχείων. Στην περίπτωση που επείγεστε απευθυνθείτε στη Βιβλιοθήκη της Σχολής σας προκειμένου να σας βοηθήσουν με την κατάθεση της εργασίας σας (στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στο σύνδεσμο: http://www.lib.uoa.gr/bibliothikes.html).
Κάποια θέματα που μπορείτε να εξετάσετε είναι τα ακόλουθα:
Δηλώνετε έναν έγκυρο λογαριασμό ηλ. ταχυδρομείου (email) τον οποίο
ελέγχετε τακτικά, για να λαμβάνετε τις σχετικές ειδοποιήσεις (ΠΡΟΣΟΧΗ!
Δηλώστε ΜΟΝΟ ένα email και όχι παραπάνω).
Σε περίπτωση που δηλώσετε λάθος email, τότε για να το διορθώσετε θα
πρέπει πριν υποβάλετε την εργασία σας να διαγράψετε την υπό καταχώρηση
φόρμα/εργασία και να αρχίσετε πάλι τη διαδικασία από την αρχή. Αν,
ωστόσο, έχετε ήδη υποβάλει την εργασίας σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε
με τη βιβλιοθήκη σας (στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στο σύνδεσμο http://www.lib.uoa.gr/bibliothikes.html):
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά κατά τη δημιουργία ή την αποθήκευση της φόρμας. Σε μια τέτοια περίπτωση, όταν δηλαδή επανειλημμένα δεν αποθηκεύεται σωστά το περιεχόμενο των πεδίων που συμπληρώνετε η λύση είναι -δυστυχώς- η διαγραφή της φόρμας (από το πλήκτρο που είναι διαθέσιμο πάνω δεξιά και τιτλοφορείται "Διαγραφή") και η εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πεδίο ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό και επομένως δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί.
Για να το συμπληρώστε, ωστόσο, θα πρέπει να εισάγετε το ιδρυματικό e-mail του/της κυρίως επιβλέποντα/-ουσας καθηγητή/-τριας (π.χ. θα είναι της μορφής xxxxxx@yyyyyy.uoa.gr). Για να εντοπίσετε το ιδρυματικό email, δεν είναι ανάγκη να γράψετε ολόκληρη την ηλεκτρονική διεύθυνση, αρκεί μόνο το τμήμα της διεύθυνσης που βρίσκεται πριν το σύμβολο @ (καλό είναι να γράψετε πάνω από 4 χαρακτήρες για να μη συναντήσετε προβλήματα στη αναζήτηση). Στη συνέχεια, αφού πατήσετε το σύμβολο της αναζήτησης, εμφανίζεται πίνακας με το ονοματεπώνυμο, το e-mail και την ιδιότητα του καθηγητή, το οποίο πρέπει να επιλέξετε ρητά.
Συμπληρώνετε στα ελληνικά και σε μια ακόμη γλώσσα τις λέξεις ή τους όρους που θεωρείτε αντιπροσωπευτικούς του αντικειμένου που πραγματεύεται η εργασία σας. Δεν υπάρχει όριο λέξεων. Οι όροι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά προσωπικές σας επιλογές, που μπορούν να διαφοροποιούνται από τις θεματικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στον θεματικό θησαυρό της Περγάμου. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν λέξεις κλειδιά, ονόματα, τοπωνύμια, εξειδικευμένη ορολογία επιστημονικών πεδίων και εν γένει οποιαδήποτε λέξη, έκφραση ή όρος θεωρήσετε ότι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει καλύτερα την εργασία σας και, ενδεχομένως, να οδηγήσει ακριβέστερα σε αυτή ύστερα από μια σχετική αναζήτηση με χρήση αυτών των όρων.
Δεν είναι απαραίτητο να δοθεί κάποιο συγκεκριμένο όνομα στο αρχείο. Προτείνεται, ωστόσο, το όνομα να είναι με λατινικούς χαρακτήρες και να περιέχει το επίθετό σας. π.χ. papadopoulos-dissertation.pdf, papadopoulos-thesis.pdf, κλπ.
Η επιλογή αυτή δίνεται μόνο κατά την υποβολή Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (χρονικό διάστημα 6 μήνες) ή Διδακτορικής Διατριβής (χρονικό διάστημα για 12 ή 18 ή 36 μήνες). Προφανώς, αναλόγως της επιλογής σας καθορίζεται η αντίστοιχη ημερομηνία αποδέσμευσης της εργασίας, μετά την παρέλευση της οποίας ανοίγει η πρόσβαση στο ψηφιακό υλικό. Σε κάθε άλλη η περίπτωση η πρόσβαση είναι -κατά κανόνα- ανοικτή (αποκλίσεις από τα προαναφερθέντα μπορεί να αιτηθεί ο/η συγγραφέας κάθε εργασίας, μόνο εγγράφως, με πλήρη αιτιολόγηση, προς το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης της Σχολής του/της) .
Ναι, αφού συμπιέσετε όλα τα συνοδευτικά αρχεία σε ένα αρχείο ZIP, το ανεβάζετε στο αντίστοιχο πεδίο «Προαιρετικό αρχείο ZIP με συνοδευτικό υλικό». Σημειώστε ότι αν το αρχείο ZIP έχει πολύ μεγάλο μέγεθος (π.χ. άνω των 50 ή 100 ΜΒ) ενδέχεται να έχετε πρόβλημα να το ανεβάσετε αν βρίσκεστε σε χώρο εκτός του ΕΚΠΑ (π.χ. από το σπίτι σας).
Επιπλέον, να έχετε υπόψη σας, ότι αν το αρχείο είναι υπερβολικά μεγάλο σε μέγεθος (της τάξης των πολλών εκατοντάδων MB ή του GB), τότε είναι πολύ πιθανό να μην μπορείτε καθόλου να το ανεβάσετε στο σύστημα, καθώς θα διακοπεί η σύνδεσή σας με το Server λόγω του υπερβολικά πολύ χρόνου που θα απαιτηθεί για να αναρτηθεί το υλικό σε συνδυασμό και με την αντίστοιχη δέσμευση της υπολογιστικής ισχύος που αυτό θα επιφέρει.
Εισάγετε τον τίτλο της εργασίας σας ακριβώς όπως αναγράφεται στο εξώφυλλό της διατηρώντας την γλώσσα του πρωτοτύπου. Παρακαλούμε, αποφύγετε την εισαγωγή του τίτλου με όλα τα γράμματα ΚΕΦΑΛΑΙΑ.
Αφορά τα πεδία:
Στα πεδία αυτά, καλείστε να συμπληρώσετε τις σχετικές πληροφορίες, τόσο στα Ελληνικά (υποχρεωτικά) όσο και στα Αγγλικά (κατά προτίμηση) ή σε άλλη γλώσσα που, συμβατικά, θα πρέπει είναι η γλώσσα συγγραφής της εργασίας σας.
Πιο συγκεκριμένα, αν η εργασία σας είναι γραμμένη στα Ελληνικά
συμπληρώστε το ξενόγλωσσο πεδίο στα Αγγλικά (κατά προτίμηση), ενώ αν η
εργασία σας είναι γραμμένη σε άλλη γλώσσα τότε μπορείτε να συμπληρώστε
το πεδίο είτε στα Αγγλικά (κατά προτίμηση) ή στη γλώσσα συγγραφής της
εργασίας.
Ειδικότερα όσον αφορά στο πεδίο "Τίτλος", θα πρέπει να μεταφράστε τον τίτλο της εργασίας σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, επαναλαμβάνοντας τον πρωτότυπο τίτλο αν χρειάζεται στο αντίστοιχο πεδίο.
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά κατά τη δημιουργία ή την αποθήκευση της φόρμας. Σε μια τέτοια περίπτωση, όταν δηλαδή επανειλημμένα δεν αποθηκεύεται σωστά το περιεχόμενο των πεδίων που συμπληρώνετε η λύση είναι -δυστυχώς- η διαγραφή της φόρμας (από το πλήκτρο που είναι διαθέσιμο πάνω δεξιά και τιτλοφορείται "Διαγραφή") και η εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής.
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά κατά τη δημιουργία ή την αποθήκευση της φόρμας. Σε μια τέτοια περίπτωση, όταν δηλαδή επανειλημμένα δεν αποθηκεύεται σωστά το περιεχόμενο των πεδίων που συμπληρώνετε, η λύση είναι -δυστυχώς- η διαγραφή της φόρμας (από το πλήκτρο που είναι διαθέσιμο πάνω δεξιά και τιτλοφορείται "Διαγραφή") και η εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής.
Η συλλογή περιλαμβάνει αυστηρά υλικό που προέρχεται από επιστημονική , ερευνητική, δραστηριότητα. Ειδικότερα, ως τύποι υλικού υποστηρίζονται:
Οι παραπάνω τύποι υλικού αντιστοιχίζονται αυτομάτως από το σύστημα σε κατάλληλα δομημένες υπο-συλλογές.
Η υπηρεσία προσφέρεται σε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, φοιτητές, δοιικητικούς, κλπ) χωρίς διακρίσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αναρτών/αποθέτων να διαθέτει λογαριασμό στο ΕΚΠΑ.
Κανείς. Αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για το υλικό (μεταδεδομένα, ψηφιακά αρχεία) που αναρτάτε και επιπλέον ευθύνεστε έναντι του ΕΚΠΑ για κάθε σχετική αξίωση που ενδέχεται να εγερθεί από τρίτον.
Φυσιολογικά την ανάρτηση πρέπει να την κάνει ένας εκ των συγγραφέων (έχοντας ωστόσο και την συναίνεση των υπολοίπων) και όχι κάποιος "τρίτος". Το σύστημα επιτρέπει την διασύνδεση και με τους υπόλοιπους συγγραφείς.
Διακρίνουμε 2 περιπτώσεις:
Στην περίπτωση [1] το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να αναρτήσετε το ψηφιακό αρχείο, παρά μόνο ένα σύνδεσμο (URL, DOI) που να "δείχνει" σε αυτό στο site του αντίστοιχου εκδότη (συνήθως οι εκδότες δεν επιτρέπουν την ανάρτηση του ψηφιακού αρχείου και σε άλλους ιστοτόπους εκτός του δικού τους, ωστόσο αν έχετε διαφορετική συμφωνία μπορείτε να πράξετε αναλόγως).
Στην περίπτωση [2] τα πράγματα είναι πιο απλά και εδώ απαιτείται η ανάρτηση και του αντίστοιχου ψηφιακού αρχείου.
Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι επιπλέον, Αυτομάτως το υλικό σας τοποθετείται σε μια από τις 4 σχετικές ψηφιακές υπο-συλλογές (Επιστημονικές δημοσιεύσεις, Τεχνικές αναφορές, Σύνολα ερευνητικών δεδομένων, Εργασίες εν εξελίξει) και γίνεται αμέσως διαθέσιμο σε κάθε επισκέπτη της Περγάμου υπό το πρίσμα της ανοικτής πρόσβασης.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η ανάρτηση εντάσσεται στην κατάλληλη ψηφιακή συλλογή και μπορείτε επίσης να τη δείτε στην ενότητα "Το υλικό μου" (διαθέσιμη αφού κάνετε Login στην Πέργαμο και επιλέξετε "Ερευνητικό υλικό" από τις διαθέσιμες προσωποποιημένες υπηρεσίες).
Μπορείτε να τροποποιήσετε τα μεταδεδομένα μιας ανάρτησής σας όπως και να την διαγράψετε εντελώς, καθώς και να διαγράψετε ή να αντικαταστήσετε το ψηφιακό αρχείο που τη συνοδεύει, αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάποιο λάθος, παράλειψη, κλπ. (για το ψηφιακό αρχείο επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα να οριστεί embargo/χρόνος αποδέσμευσης σύμφωνα με την εκάστοτε συμφωνία με τον εκδότη για τη συγκεκριμένη δημοσίευση). Επιπλέον σας δίνεται η δυνατότητα να ενημερώσετε τους υπόλοιπους συγγραφείς του έργου (εφόσον ανήκουν στο ΕΚΠΑ) για την ανάρτηση η οποία τους κοινοποιείται με email και αποκτούν αυτομάτως δικαιώματα επεξεργασίας όπως αυτά που προαναφέρθηκαν. Οι δυνατότητες αυτές σας παρέχονται επιλέγοντας (κάνοντας κλικ δηλαδή) τον τίτλο του έργου σας το οποίο σας ενδιαφέρει να επεξεργαστείτε.
Προσέξτε ότι στις δυνατότητες επεξεργασίας που σας δίνονται δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γλώσσα τεκμηρίωσης ή το Affiliation. Αν έχει γίνει λάθος εκεί θα πρέπει αναγκαστικά να διαγράψετε την ανάρτησή σας και να αναρτήσετε μια καινούργια.
Σημείωση: Αν έχουν οριστεί περισσότεροι του ενός συγγραφείς εντός ΕΚΠΑ (και η δημοσίευση εμφανίζεται σε όλους στην ενότητα "Το υλικό μου") τότε η διαγραφή της ανάρτησης από έναν εκ των συγγραφέων απλώς διαγράφει τη διασύνδεση του συγγραφέα με την ανάρτηση. Για να διαγραφεί εντελώς η ανάρτηση από το σύστημα θα πρέπει να διαγραφεί από όλους τους συγγραφείς.
Συμπληρώνετε τη μονάδα στην οποία θα ενταχθεί η ανάρτησή σας. Τυπικά μπορεί να είναι ένα Τμήμα ή η Βιβλιοθήκη ή το ΕΚΠΑ γενικότερα (για λόγους καθαρά στατιστικών και απλότητας στη συγκεκριμένη λίστα αναφέρουμε μόνο τα Τμήματα του ΕΚΠΑ, τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης και το ΕΚΠΑ σαν υπερσύνολο όλων των υπολοίπων οργανωτικών μονάδων του ιδρύματός μας).
Είναι καθαρά θέμα συμφωνίας ή σύμβασης μεταξύ των συγγραφέων η επιλογή σας για τη μονάδα που θα συνδεθεί με την ανάρτηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα μπορούσε να είναι η μονάδα στην οποία ανήκει ο πρώτος αναφερόμενος συγγραφέας, ή ο πρώτος τη τάξει ή αναλόγως ότι συμφωνηθεί.
Στο πεδίο αυτό μπορείτε να σημειώστε οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν κάποιο ερευνητικό έργο αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να θεωρηθεί η ανάρτησή σας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε τον τίτλο του έργου, την πηγή χρηματοδότησης, τη χρονική διάρκεια, τον επιστημονικά υπεύθυνο, κλπ. Το πεδίο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά μπορεί να δώσει πληροφορία πρόσθετης αξίας στην ανάρτησή σας.
Στο αρχείο αυτό (αποκλειστικά μορφότυπου συμπιεσμένου αρχείου ZIP), μπορείτε να συμπεριλάβετε οποιαδήποτε πρόσθετα αρχεία νομίζετε ότι πρέπει να συνοδεύουν την ανάρτησή σας (π.χ. κάποιο λογισμικό το οποίο φτιάξατε και χρησιμοποιήσατε για την έρευνά σας, τα ερευνητικά δεδομένα τα οποία χρησιμοποιήσατε, μια σχετική αφίσα, τις διαφάνειες μιας σχετικής παρουσίασης/εισήγησης κλπ.).
Να τονιστεί ότι και το συνοδευτικό αυτό υλικό:
Στη συλλογή, γενικά, εντάσσονται αναρτήσεις που έχουν προκύψει σαν αποτέλεσμα ερευνητικής δραστηριότητας. Αν κάποια εργασία στο πλαίσιο ενός μαθήματος έχει ερευνητικό υπόβαθρο και θα μπορούσε να έχει επίπεδο επιστημονικού άρθρου, τότε θεωρητικά θα μπορούσε να ενταχθεί στη συλλογή υπό τη λογική pre-print δοκιμίου (ως τύπος εργασίας εν εξελίξει). Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και αν ισχύουν τα προαναφερθέντα, θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του διδάσκοντα του μαθήματος που σας ανέθεσε, έλεγξε και ενέκρινε την εν λόγω εργασία.
Έχετε στη διάθεσή σας τις ακόλουθες δυνατότητες:
Σημείωση: ΣΕ κάθε διαδικασία ανάρτησης/καταχώρησης ο έλεγχος για πιθανές διπλότυπες εγγραφές γίνεται μόνο εάν περιέχεται DOI το οποίο θα πρέπει να είναι και σωστό (δηλ. να μπορεί να επαληθευτεί/ανακτηθεί από το https://doi.org)
Η λειτουργία "Εξαγωγή" μας επιτρέπει να εξάγουμε το σύνολο των καταχωρήσεών μας στη ενότητα "Το υλικό μου" σε αρχείο τύπου BibTex ή RIS.