Η συναισθηματική κατάσταση του τραυματισμένου αθλητή κατά την επανένταξη στην αθλητική δραστηριότητα

Postgraduate Thesis uoadl:1692058 314 Read counter

Unit:
ΠΜΣ Βιολογία της Άσκησης
Library of the School of Physical Education and Sport Science
Deposit date:
2017-06-01
Year:
2014
Author:
Zekis Theodoros
Supervisors info:
Αθανασόπουλος Σ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Καρτερολιώτης Κ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Ψυχουντάκη Μ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Original Title:
Η συναισθηματική κατάσταση του τραυματισμένου αθλητή κατά την επανένταξη στην αθλητική δραστηριότητα
Languages:
Greek
Translated title:
Η συναισθηματική κατάσταση του τραυματισμένου αθλητή κατά την επανένταξη στην αθλητική δραστηριότητα
Summary:
Εισαγωγή
Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι ο έλεγχος της συναισθηματικής κατάστασης του τραυματισμένου αθλητή κατά την επανένταξη στην αγωνιστική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, θα γίνει μελέτη: (α) της συσχέτισης των ανησυχιών επανατραυματισμού, της αγωνιστικής αυτοπεποίθησης και της προσοχής αθλητών μεταξύ τους, (β) της συσχέτισης τους με δείκτες της αγωνιστικής συναισθηματικής κατάστασης (ψυχολογική ροή), (γ) των διαφορών μεταξύ της σοβαρότητας του τραυματισμού, του αγωνιστικού επιπέδου και της διάρκειας της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης στις τρεις κύριες μεταβλητές της έρευνας και (δ) της δυνατότητας πρόβλεψης της ψυχολογικής ροής από τις ίδιες μεταβλητές.
Μέθοδος
127 εν ενεργεία αθλητές με μέσο όρο ηλικίας 25.59 έτη (SD= 5.78) συμπλήρωσαν τα ακόλουθα ερωτηματολόγια: (α) Ερωτηματολόγιο Αιτιών Ανησυχιών Επανατραυματισμού (β) Ερωτηματολόγιο Αγωνιστικής Αυτοπεποίθησης μετά την Αποκατάσταση, (γ) Ερωτηματολόγιο Προσοχής μετά την Αποκατάσταση, (δ) Ερωτηματολόγιο Κοινωνικής Επιθυμητότητας, (ε) Κλίμακα Ψυχολογικής Ροής, (στ) Ερωτηματολόγιο Αγωνιστικής Κατάστασης, καθώς και έντυπα καταγραφής δημογραφικών χαρακτηριστικών. Τα ερωτηματολόγια χορηγήθηκαν σε τρεις φάσεις (μία εβδομάδα πριν τον πρώτο αγώνα - μία ώρα προ του αγώνα - μία ώρα μετά τον αγώνα).
Η στατιστική ανάλυση περιελάμβανε τις μεθόδους: (α) δείκτης Cronbach α για τον έλεγχο της εσωτερικής συνέπειας, (β) συσχετίσεις Pearson προς εξέταση των συσχετίσεων μεταξύ των παραγόντων των ερωτηματολογίων, (γ) ΜANOVA ανάλυση για την αξιολόγηση των διαφορών μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που προέκυψαν ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού, το αγωνιστικό επίπεδο και τη διάρκεια της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης ως προς τους παράγοντες των ερωτηματολογίων, (δ) ιεραρχική πολλαπλή γραμμική παλινδρομήση προς εξέταση των σχέσεων των παραγόντων των ερωτηματολογίων με την ψυχολογική ροή.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ανησυχίες επανατραυματισμού εμφανίζουν αρνητική συσχέτιση με την αγωνιστική αυτοπεποίθηση και θετική με την διάσπαση προσοχής, ενώ η αυτοπεποίθηση παρουσιάζει θετική συσχέτιση με την λειτουργική προσοχή και αρνητική συσχέτιση με την διάσπαση προσοχής. Η ψυχολογική ροή συσχετίζεται με την αγωνιστική αυτοπεποίθηση και την προσοχή, όχι όμως με τις ανησυχίες επανατραυματισμού. Η διάκριση του δείγματος ανάλογα με τα κριτήρια κατηγοριοποίησης (σοβαρότητα τραυματισμού, αγωνιστικό επίπεδο, διάρκεια φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης) ανέδειξε διαφορές ως προς τους παράγοντες των τριών βασικών ερωτηματολογίων, ενώ η ψυχολογική ροή προβλέπεται σε μικρό βαθμό από τους ίδιους παράγοντες.
Συζήτηση
Η ελλιπής σχετική βιβλιογραφία επιτάσσει μετριοπαθή εξαγωγή συμπερασμάτων, καθίσταται σαφές όμως πως η επιτυχής αποκατάσταση από μυοσκελετικό τραυματισμό περιλαμβάνει συνεργασία της φυσικοθεραπευτικής και της ψυχολογικής επιστήμης.
Keywords:
worriew of re-injury, confidence, concentation, flow experience, emotional state, athletic injury, physiotherapy rehabilitation
Index:
Yes
Number of index pages:
0
Contains images:
Yes
Number of references:
139
Number of pages:
140
ΔΙΑΤΡΙΒΗ ZEKHΣ.pdf (6 MB) Open in new window