Χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Postgraduate Thesis uoadl:2936358 237 Read counter

Unit:
Κατεύθυνση Δίκαιο του Περιβάλλοντος
Library of the School of Law
Deposit date:
2021-02-20
Year:
2021
Author:
Kouli Sofia
Supervisors info:
Γλυκερία Σιούτη, Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών
Original Title:
Χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Languages:
Greek
Translated title:
Χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Summary:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στους όρους και προϋποθέσεις εγκατάστασης των έργων ΑΠΕ εντός του εθνικού χώρου εν γένει και ειδικότερα εντός ευαίσθητων οικοσυστημάτων που χρήζουν αυξημένης προστασίας, συνδυαστικά με το ζήτημα της στάθμισης του οικολογικού κόστους από τη μία πλευρά και των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών από την άλλη.
Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος καταδεικνύεται ο ουσιώδης ρόλος που διαδραματίζουν οι ΑΠΕ στην προστασία του περιβάλλοντος και στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της ενέργειας και παρουσιάζονται τα βασικά σημεία της νομοθετικής εξέλιξης σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο.
Το δεύτερο μέρος αναλύει τον χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος καλείται να οργανώσει την εγκατάσταση των ΑΠΕ κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για βιώσιμη ανάπτυξη και να περιορίζονται συγχρόνως στο ελάχιστο δυνατό οι επιπτώσεις που δύνανται να δημιουργηθούν. Περαιτέρω, εξετάζεται το ζήτημα χωροθέτησης των ΑΠΕ εντός ευαίσθητων οικοσυστημάτων και συγκεκριμένα εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, εντός περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και εντός μικρών νησιών.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος παρουσιάζονται οι απαιτήσεις αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε ειδικό, ενόψει της αδειοδότησης έργων εντός των προαναφερθέντων οικοσυστημάτων που χρήζουν αυξημένης προστασίας.
Εν είδει εξαγωγής πλαισίου συμπερασμάτων, η εργασία καταλήγει στη διατύπωση κρίσεων για όσα ζητήματα έχουν αναλυθεί καθώς και στην καταγραφή ζητημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και προώθηση της χρήσης ΑΠΕ.
Main subject category:
Law and Legislation
Other subject categories:
Public Law
Environmental Law
Keywords:
Χωροθέτηση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Δίκτυο Natura 2000, Δάση, Αδειοδότηση
Index:
No
Number of index pages:
0
Contains images:
No
Number of pages:
52
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ_KouliSofia.pdf (1 MB) Open in new window