Απλή αναλογική, εκλογική νομολογία και συνταγματική αναθεώρηση

Scientific publication - Journal Article uoadl:3368384 72 Read counter

Unit:
Department of Law
Title:
Απλή αναλογική, εκλογική νομολογία και συνταγματική αναθεώρηση
Languages of Item:
Greek
Abstract:
Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν πρόσφατα την συνταγματική επικαιρότητα είναι η πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας το φθινόπωρο του 2018. Μεταξύ των προτεινόμενων μεταβολών περιλαμβανόταν και η προσθήκη στο άρθρο 54 εδαφίου, με το οποίο προβλεπόταν η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθώς και ερμηνευτικής δήλωσης στο τέλος του άρθρου, με την οποία εξειδικευόταν η ρύθμιση της προτεινόμενης προσθήκης. Ενόψει της σημασίας που διαδραματίζει η επιλογή του εκλογικού συστήματος για τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, αλλά και της διαμορφωμένης πρακτικής της εναλλαγής των διαφόρων εκλογικών συστημάτων στην Ελλάδα, οι προτεινόμενες αλλαγές απέκτησαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι εν τέλει δεν υιοθετήθηκαν από τον αναθεωρητικό νομοθέτη καθώς μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 μεταβλήθηκε ο έως τότε συσχετισμός δυνάμεων, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή αναδεικνύοντας την πρώτη αυτοδύναμη μονοκομματική Κυβέρνηση μετά από οκτώ έτη.
Παράλληλα, στην παρούσα μελέτη επιχειρείται μια ευσύνοπτη παρουσίαση της τελευταίας εκλογικής νομολογίας του ΑΕΔ, που αφορά το μέχρι πρότινος ισχύον εκλογικό σύστημα, το οποίο προέβλεπε την πριμοδότηση με πενήντα (50) έδρες του πρώτου σε ψήφους αυτοτελούς συνδυασμού. Η υπ’ αριθμ. 18/2017 απόφαση του ΑΕΔ, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, διατηρεί την πάγια «παράδοση» της ελληνικής εκλογικής νομολογίας, η οποία σπανίως αποφαίνεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επιλογών του εκλογικού νομοθέτη, ακόμη και όταν ενώπιον των δικαστών παρουσιάζονται εξόφθαλμες περιπτώσεις αντισυνταγματικότητας. Παράλληλα, παρουσιάζονται παραδείγματα από την αλλοδαπή νομολογία και, πιο συγκεκριμένα, ορισμένες σκέψεις των υπ’ αριθμ. 1/2014 και 35/2017 αποφάσεων του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίες κινούνται σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο σε σχέση με την ελληνική νομολογία.
Publication year:
2019
Authors:
Γεώργιος Θ. Ζώης
Journal:
Εφημερίδα διοικητικού δικαίου: νομοθεσία, νομολογία, θεωρία
Publisher:
ΣΑΚΚΟΥΛΑ
Volume:
14
Number:
5
Pages:
649-675
Keywords:
εκλογικός νόμος, εκλογικό σύστημα, Βουλή, κοινοβουλευτική δημοκρατία, έλεγχος του κύρους των εκλογών, Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, εκλογοδικείο, έλεγχος συνταγματικότητας, αναλογικό εκλογικό σύστημα, εκλογικές περιφέρειες, ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα, παθητικό εκλογικό δικαίωμα, Bundesverfassungsgericht, Corte Costituzionale, Αναθεώρηση του Συντάγματος, Ιταλικό Σύνταγμα, ιταλικοί εκλογικοί νόμοι, συνταγματική ιστορία
Main subject category:
Law and Legislation
References:
72
10-EfimDD-5-19_Meletes(Zois).pdf (421 KB) Open in new window