Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με παλαιά οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα

Postgraduate Thesis uoadl:1455000 575 Read counter

Unit:
ΠΜΣ Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Library of the School of Health Sciences
Deposit date:
2017-04-20
Year:
2017
Author:
Paraskeva Theodora
Supervisors info:
Γεώργιος Λυρίτης, Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παπαναστασίου Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Νικόλαος Παπαϊωάννου Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Original Title:
Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με παλαιά οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα
Languages:
Greek
Translated title:
Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με παλαιά οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα
Summary:
Τα σπονδυλικά κατάγματα παρουσιάζονται συνήθως χωρίς φανερό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης ή μετά από μικρή επιβάρυνση όπως λανθασμένο σήκωμα βάρους, κάμψη ή στροφή του κορμού. Ακόμη και ο απλός βήχας μπορεί να προκαλέσει συμπιεστικό σπονδυλικό κάταγμα.
Ο ασθενής αισθάνεται μια διαρκή ραχιαλγία ή οσφυαλγία στις καθημερινές του δραστηριότητες. Το άλγος επιτείνεται στην όρθια θέση ή όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Κατά την κλινική εξέταση μπορεί να υπάρχει αδυναμία βάδισης ή το άτομο γέρνει προς τα εμπρός.
Επίσης έχει απώλεια ύψους, κύφωση, προβολή της κοιλίας, ο πόνος αναπαράγεται με την επίκρουση των ακανθωδών αποφύσεων στο επίπεδο της βλάβης, ενώ νευρολογικά συμπτώματα είναι ασυνήθη. Η παρουσία ενός σπονδυλικού κατάγματος είναι παράγοντας κίνδυνου για μελλοντικά κατάγματα, περιορισμό των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, αυξημένη νοσηρότητα και θάνατο από ποικίλες επιπλοκές.
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πολύ σημαντικός και έγκειται στην πρόληψη νέων καταγμάτων μέσω της αύξησης της κινητικότητας, της ευλυγισίας και της μυϊκής δύναμης, ενώ βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των ασθενών.
Ο ασθενής θα πρέπει να κάνει ασκήσεις για διόρθωση της στάσης του σώματός του, όπως διατατικές ασκήσεις για τους βραχυμένους μυς, ασκήσεις ενδυνάμωσης (για ραχιαίους, κοιλιακούς, γλουτιαίους).
Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζεται αναπνευστική φυσικοθεραπεία σε όσους ασθενείς έχουν αναπνευστική δυσχέρεια και κύφωση.
Η μάλαξη, οι τεχνικές χαλάρωσης, η θερμοθεραπεία (διαθερμία, θερμά επιθέματα), η ηλεκτροθεραπεία (διασταυρούμενα ρεύματα, TENS, υπέρηχοι) είναι πολύ χρήσιμες για την αντιμετώπιση του πόνου, καθώς και οι τεχνικές manual therapy.
Τα σπονδυλικά κατάγματα είναι συχνά σε οστεοπορωτικούς ανθρώπους και προκαλούν σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας σε μια ιδιαιτέρα ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού. Η πρόληψη της γενεσιουργού αιτίας της οστεοπόρωσης είναι πρωταρχική, όπως και η πρόληψη των πτώσεων στα ηλικιωμένα άτομα. Η πρόληψη και η αποκατάσταση γίνονται με φαρμακευτική αγωγή, με διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, με χρήση ναρθήκων και με τις χειρουργικές επεμβάσεις της κυφοπλαστικής και σπονδυλοπλαστικής που αναπτύχτηκαν τα τελευταία χρόνια με καλά αποτελέσματα.
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πολύ σημαντικός, γιατί βοηθάει τον ασθενή να γίνει ανεξάρτητος και να αποκτήσει ποιότητα ζωής.
Main subject category:
Health Sciences
Keywords:
Φυσικοθεραπεία, Οστεοπόρωση, Σπονδυλικά κατάγματα, Ασκήσεις, Φυσικά μέσα.
Index:
No
Number of index pages:
0
Contains images:
Yes
Number of references:
93
Number of pages:
53
File:
File access is restricted only to the intranet of UoA.

Paraskeva Theodora Msc.pdf
1 MB
File access is restricted only to the intranet of UoA.