Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με παλαιά οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:1455000 573 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-04-20
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παρασκευά Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Λυρίτης, Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παπαναστασίου Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Νικόλαος Παπαϊωάννου Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με παλαιά οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με παλαιά οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα
Περίληψη:
Τα σπονδυλικά κατάγματα παρουσιάζονται συνήθως χωρίς φανερό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης ή μετά από μικρή επιβάρυνση όπως λανθασμένο σήκωμα βάρους, κάμψη ή στροφή του κορμού. Ακόμη και ο απλός βήχας μπορεί να προκαλέσει συμπιεστικό σπονδυλικό κάταγμα.
Ο ασθενής αισθάνεται μια διαρκή ραχιαλγία ή οσφυαλγία στις καθημερινές του δραστηριότητες. Το άλγος επιτείνεται στην όρθια θέση ή όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Κατά την κλινική εξέταση μπορεί να υπάρχει αδυναμία βάδισης ή το άτομο γέρνει προς τα εμπρός.
Επίσης έχει απώλεια ύψους, κύφωση, προβολή της κοιλίας, ο πόνος αναπαράγεται με την επίκρουση των ακανθωδών αποφύσεων στο επίπεδο της βλάβης, ενώ νευρολογικά συμπτώματα είναι ασυνήθη. Η παρουσία ενός σπονδυλικού κατάγματος είναι παράγοντας κίνδυνου για μελλοντικά κατάγματα, περιορισμό των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, αυξημένη νοσηρότητα και θάνατο από ποικίλες επιπλοκές.
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πολύ σημαντικός και έγκειται στην πρόληψη νέων καταγμάτων μέσω της αύξησης της κινητικότητας, της ευλυγισίας και της μυϊκής δύναμης, ενώ βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των ασθενών.
Ο ασθενής θα πρέπει να κάνει ασκήσεις για διόρθωση της στάσης του σώματός του, όπως διατατικές ασκήσεις για τους βραχυμένους μυς, ασκήσεις ενδυνάμωσης (για ραχιαίους, κοιλιακούς, γλουτιαίους).
Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζεται αναπνευστική φυσικοθεραπεία σε όσους ασθενείς έχουν αναπνευστική δυσχέρεια και κύφωση.
Η μάλαξη, οι τεχνικές χαλάρωσης, η θερμοθεραπεία (διαθερμία, θερμά επιθέματα), η ηλεκτροθεραπεία (διασταυρούμενα ρεύματα, TENS, υπέρηχοι) είναι πολύ χρήσιμες για την αντιμετώπιση του πόνου, καθώς και οι τεχνικές manual therapy.
Τα σπονδυλικά κατάγματα είναι συχνά σε οστεοπορωτικούς ανθρώπους και προκαλούν σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας σε μια ιδιαιτέρα ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού. Η πρόληψη της γενεσιουργού αιτίας της οστεοπόρωσης είναι πρωταρχική, όπως και η πρόληψη των πτώσεων στα ηλικιωμένα άτομα. Η πρόληψη και η αποκατάσταση γίνονται με φαρμακευτική αγωγή, με διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, με χρήση ναρθήκων και με τις χειρουργικές επεμβάσεις της κυφοπλαστικής και σπονδυλοπλαστικής που αναπτύχτηκαν τα τελευταία χρόνια με καλά αποτελέσματα.
Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι πολύ σημαντικός, γιατί βοηθάει τον ασθενή να γίνει ανεξάρτητος και να αποκτήσει ποιότητα ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικοθεραπεία, Οστεοπόρωση, Σπονδυλικά κατάγματα, Ασκήσεις, Φυσικά μέσα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
53
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Paraskeva Theodora Msc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.