Alcune osservazioni sulle relazioni politiche ed economiche tra Siracusa e l'Epiro durante il III secolo a.C.

Scientific publication - Conference Short Paper uoadl:2961589 156 Read counter

Unit:
Department of History and Archaeology
Title:
Alcune osservazioni sulle relazioni politiche ed economiche tra Siracusa e l'Epiro durante il III secolo a.C.
Languages of Item:
Italian
Abstract:
Ο Πύρρος, βασιλεύς της Ηπείρου, ακολουθώντας το παράδειγμα του διάσημου ανηψιού του Μεγάλου Αλεξάνδρου Γ΄, έφτασε στο Ταυρομένιο το 278 π.Χ., προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του: την δημιουργία μιας ελληνικής αυτοκρατορίας στην Ιταλία. Σο νομισματικό σύστημα που υιοθέτησε κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Μεγάλη Ελλάδα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο των πολιτικών του σχεδίων και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα ιταλιωτικά και σικελιωτικά νομισματοκοπεία. Οι κοπές αυτές μαρτυρούν τόσο το πέρασμα του Πύρρου από την περιοχή όσο και τις αλλαγές που ακολούθησαν μετά την αναχώρησή του.
Στις Συρακούσες συγκεκριμένα, είναι φανερή η επιρροή των νομισματικών τύπων του Πύρρου στις κοπές του Ιέρωνος Β΄. Αυτή η συσχέτιση γίνεται καλύτερα κατανοητή, εάν λάβουμε υπόψη το ότι ο Ιέρων ήταν ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς του βασιλέως της Ηπείρου, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη Σικελία. Η παρουσία της κεφαλής του Δωδωναίου Διός και των χαρακτηριστικών του συμβόλων (στεφάνι βελανιδιάς, κεραυνός) στα νομίσματα αποτελεί εξ άλλου μία σημαντική επιβεβαίωση του πολιτικού προγράμματος που υλοποίησε ο Ιέρων Β΄ στις Συρακούσες και στο υπόλοιπο βασίλειό του (Μέγαρα Τβλαία, Μοργαντίνη) με την ανέγερση ιερών και την ίδρυση δυναστικής λατρείας.
Publication year:
2013
Authors:
Giancarlo Germanà
Paolo Daniele Scirpo
Publisher:
Λυδία Λίθος - Εταιρεία Μελέτης Νομισματικής και Οικονομικής Ιστορίας
Conference title:
Νομισματική και Οικονομική Ιστορία στην Ήπειρο κατά την Αρχαιότητα. Πρακτικά του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου (Ιωάννινα, 3-7/10/2007)
Pages:
511-525
Keywords:
Συρακούσαι, Σικελία, Ήπειρος, Πύρρος Α΄, Ιέρων Β΄, Νομίσματα, Λατρείες
Main subject category:
Archaeology
P034 - Germana - Scirpo 2007 (Relazioni politiche ed economiche fra Siracusa ed Epiro) [KERMA 3].pdf (3 MB) Open in new window