Μονάδα:
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Τίτλος:
Alcune osservazioni sulle relazioni politiche ed economiche tra Siracusa e l'Epiro durante il III secolo a.C.
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ιταλικά
Περίληψη:
Ο Πύρρος, βασιλεύς της Ηπείρου, ακολουθώντας το παράδειγμα του διάσημου ανηψιού του Μεγάλου Αλεξάνδρου Γ΄, έφτασε στο Ταυρομένιο το 278 π.Χ., προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του: την δημιουργία μιας ελληνικής αυτοκρατορίας στην Ιταλία. Σο νομισματικό σύστημα που υιοθέτησε κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Μεγάλη Ελλάδα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο των πολιτικών του σχεδίων και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα ιταλιωτικά και σικελιωτικά νομισματοκοπεία. Οι κοπές αυτές μαρτυρούν τόσο το πέρασμα του Πύρρου από την περιοχή όσο και τις αλλαγές που ακολούθησαν μετά την αναχώρησή του.
Στις Συρακούσες συγκεκριμένα, είναι φανερή η επιρροή των νομισματικών τύπων του Πύρρου στις κοπές του Ιέρωνος Β΄. Αυτή η συσχέτιση γίνεται καλύτερα κατανοητή, εάν λάβουμε υπόψη το ότι ο Ιέρων ήταν ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς του βασιλέως της Ηπείρου, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη Σικελία. Η παρουσία της κεφαλής του Δωδωναίου Διός και των χαρακτηριστικών του συμβόλων (στεφάνι βελανιδιάς, κεραυνός) στα νομίσματα αποτελεί εξ άλλου μία σημαντική επιβεβαίωση του πολιτικού προγράμματος που υλοποίησε ο Ιέρων Β΄ στις Συρακούσες και στο υπόλοιπο βασίλειό του (Μέγαρα Τβλαία, Μοργαντίνη) με την ανέγερση ιερών και την ίδρυση δυναστικής λατρείας.
Συγγραφείς:
Giancarlo Germanà
Paolo Daniele Scirpo
Εκδότης:
Λυδία Λίθος - Εταιρεία Μελέτης Νομισματικής και Οικονομικής Ιστορίας
Τίτλος συνεδρίου:
Νομισματική και Οικονομική Ιστορία στην Ήπειρο κατά την Αρχαιότητα. Πρακτικά του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου (Ιωάννινα, 3-7/10/2007)
Λέξεις-κλειδιά:
Συρακούσαι, Σικελία, Ήπειρος, Πύρρος Α΄, Ιέρων Β΄, Νομίσματα, Λατρείες
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία