Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς σημαντική εξάπλωση των εκδοτικών δραστηριοτήτων Ανοικτής Πρόσβασης καθώς και η σταδιακή επικράτηση αντίστοιχων πολιτικών από τα πανεπιστήμια και άλλους ερευνητικούς οργανισμούς. Ένα από τα βασικά ζητήματα που καλούνται να ρυθμίσουν οι πολιτικές αυτές είναι η ενθάρρυνση των ερευνητών να δημοσιεύουν σε καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης μέσω της κάλυψης των τελών δημοσίευσης (Article Processing Charges, APCs). Σύμφωνα με τις επιταγές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των πανεπιστημιακών και βιβλιοθηκονομικών ενώσεων, τα ιδρύματα υλοποιούν μέσω των βιβλιοθηκών τους πολιτικές χρηματοδότησης της Ανοικτής Πρόσβασης, ήδη από το 2009, με στόχο να καλύπτουν το πλήρες ή μέρος του κόστους των APCs των εργασιών των μελών τους.
Σκοπός της εργασίας είναι μέσα από την ανάλυση των δεδομένων για τις δημοσιεύσεις των ερευνητών του ΕΚΠΑ σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης, να προταθούν κριτήρια για τη διαμόρφωση πολιτικών χρηματοδότησης των τελών δημοσίευσης σε ένα μεγάλο ελληνικό πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα η ανάλυση περιλαμβάνει: (α) τις δημοσιεύσεις μελών του ΕΚΠΑ υπό καθεστώς Ανοικτής Πρόσβασης την τελευταία 3ετία (2019-2021), που ανακτήθηκαν από τις βάσεις δεδομένων Scopus και Web of Science, (β) τις πολιτικές των τελών δημοσίευσης των μεγάλων εκδοτών και οι συμφωνίες μετασχηματισμού του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, (γ) τις πολιτικές χρηματοδότησης πανεπιστημίων του εξωτερικού και του εσωτερικού.
Με βάση τις διαπιστώσεις και την ερμηνεία της παραπάνω ανάλυσης, προτείνονται κριτήρια μιας πολιτικής χρηματοδότησης των ερευνητικών δημοσιεύσεων Ανοικτής Πρόσβασης και σκιαγραφείται μια πολιτική για το ΕΚΠΑ, ως μια έμπρακτη εκδήλωση ανταμοιβής των ερευνητών που υιοθετούν τις αρχές της Ανοικτής Επιστήμης με συνακόλουθα οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία.