Μονάδα:
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
Τίτλος:
Για µια Βιβλιοθήκη µε κέντρο τη γνώση και όριο τον πολιτισµό
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Ελληνικά
Περίληψη:
Η «γεωγραφική» αυτή τοποθέτηση και ο συνδυασμός των δύο εννοιών στοχεύει να αναδείξει μια εικόνα της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης όπου ο πολιτισμός γίνεται αντιληπτός ως όρος χρήσης της αποκτώμενης γνώσης και της ζωής της κοινότητας.
Αυτό έχει διπλή συνέπεια: Κατά πρώτον, ενισχύει το βασικό ρόλο της Βιβλιοθήκης ως του σημαντικότερου πανεπιστημιακού θεσμού, λόγω της προσφερόμενης πρόσβασης στη γνώση, στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συνεισφοράς της στην επιστημονική επικοινώνηση. Κατά δεύτερον, επαναπροσδιορίζει τη θέση της Βιβλιοθήκης ως χώρου/τόπου δημιουργίας, επικοινωνίας και έκφρασης των μελών της κοινότητας, μέσω της σύστασης ομάδων και της υποστήριξης πολιτιστικών δρώμενων, με κύριο υποκείμενο τους φοιτητές. Η Βιβλιοθήκη ανάγεται σε κεντρικό άξονα της πανεπιστημιακής εμπειρίας και ο άνθρωπος – επιστήμονας επανατοποθετείται ως ζητούμενο, σε μία εποχή που η επιστημονική εξειδίκευση τον απειλεί συνεχώς με μονομέρεια και συναισθηματική τελμάτωση.
Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας α) διερευνάται πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον διττό στόχο και να αναδειχτεί εν τοις πράγμασι σε επίκεντρο της πανεπιστημιακής κοινότητας β) αναφέρονται προσπάθειες και δράσεις που υπηρετούν την εν λόγω αντίληψη με ιδιαίτερη έμφαση στο παράδειγμα της Βιβλιοθήκης Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. γ) επιχειρείται μία πρώτη αποτύπωση του αντικτύπου σχετικών με αυτό τον σκοπό ενεργειών.
Συγγραφείς:
Στρακαντούνα Βασιλική
Γιάννης Τσούμαλης
Αργυρώ (Ηρώ) Φραντζή
Εκδότης:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τίτλος συνεδρίου:
29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Θεσσαλονίκη 27-29 Νοεμβρίου 2023
Λέξεις-κλειδιά:
Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, Πολιτισμός, Πανεπιστημιακή κοινότητα, Επιστημονική Επικοινώνηση
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γενικά έργα