“Glass transition” in peptides: Temperature and pressure effects

Επιστημονική δημοσίευση - Άρθρο Περιοδικού uoadl:2959260 67 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Χημείας
Τίτλος:
“Glass transition” in peptides: Temperature and pressure effects
Γλώσσες Τεκμηρίου:
Αγγλικά
Περίληψη:
We report on the origin of the liquid-to-glass transition in a series of oligopeptides of γ -benzyl- L -glutamate up to the polymer (PBLG), and in Poly- Z - L -lysine (PZLL) and Polyglycine (PGly) using dielectric spectroscopy as a function of temperature and pressure. We show that temperature is the dominant control variable of the dynamics associated with the peptidic "glass transition." This is an intrinsic feature of the peptide dynamics, irrespective of the type of amino acid and of the peptide secondary structure. The influence of the type of secondary structure (α helix vs Β sheet) on the liquid-to-glass dynamics is discussed. © 2005 American Institute of Physics.
Έτος δημοσίευσης:
2005
Συγγραφείς:
P. Papadopoulos
G. Floudas
I. Schnell
H.-A. Klok
T. Aliferis
H. Iatrou
N. Hadjichristidis
Περιοδικό:
The Journal of Chemical Physics
Εκδότης:
AIP Publishing
Τόμος:
122
Αριθμός / τεύχος:
22
Σελίδες:
224906
Λέξεις-κλειδιά:
Glass-forming liquids; Peptides; Secondary structures; Thermal energy, Amino acids; Biopolymers; Conformations; Fourier transform infrared spectroscopy; Molecular structure; Nuclear magnetic resonance; Polymerization; Pressure effects; Temperature distribution, Glass transition
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Επίσημο URL (Εκδότης):
DOI:
10.1063/1.1931657
Το ψηφιακό υλικό του τεκμηρίου δεν είναι διαθέσιμο.