Περίληψη:
Υπόβαθρο: Η κατανάλωση χυμού ροδιού μειώνει την οξείδωση της LDL, ενώ
ο συμπυκνωμένος χυμός ροδιού βελτιώνει τους λιπιδαιμικούς δείκτες σε
υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Μελετήσαμε αν
ο χυμός ροδιού εμπλουτισμένου με ανθοκυανίνες βελτιώνει το λιπιδαιμικό
προφίλ υγιών εθελοντών και υπερλιπιδαιμικών ασθενών υπό θεραπεία με
στατίνες.
Μέθοδοι: Μελετήσαμε 27 υγιείς εθελοντές και υπερλιπιδικούς ασθενείς οι
οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα (ομάδα Α) αποτελούνταν
από 9 υγιείς εθελοντές, η δεύτερη (ομάδα Β) από 8 ασθενείς και η τρίτη
(ομάδα Γ) και 10 ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, υπό αγωγή με ατορβαστατίνη
10 mg και σιμβαστατίνη 20 mg αντίστοιχα. Κατά την έναρξη και 40 ημέρες
μετά τη θεραπεία, μετρήσαμε την ολική χοληστερόλη, HDL-C, LDL-C,
τριγλυκερίδια και τη γλυκόζη ώστε να εκτιμηθεί το λιπιδαιμικό προφίλ του
ορού.
Αποτελέσματα: Σε σύγκριση με την έναρξη, υπήρξε βελτίωση των επιπέδων
LDL (p = 0.0022), γλυκόζης ορού (p = 0.0054) και μείωση των λόγων ολική
χοληστερόλη/HDL (p = 0.0272) και LDL/HDL (p= 0.0168) στην ομάδα A. H
ομάδα B σε σύγκριση με την έναρξη, παρουσίασε βελτίωση της ολικής
χοληστερόλης (p = 0.0033), HDL (p = 0. 0321), LDL (p = 0.0036), γλυκόζης
ορού (p = 0.0079) και μείωση των λόγων ολική χοληστερόλη / HDL (p =
0.0036), LDL / HDL (p = 0.0102). Ομοίως, η ομάδα Γ παρουσίασε βελτίωση
της ολικής χοληστερόλης (p = 0.023), HDL (p = 0.0007), LDL (p = 0.0008) και
μείωση των λόγων ολική χοληστερόλη / HDL (p = 0.0081), TAG / HDL (p =
0.0091), LDL / HDL (p = 0.0054). Η διαφορά στην ανταπόκριση στη θεραπεία
ήταν σημαντική για τις ομάδα Α και Β, στη μείωση της ολικής χοληστερόλης
και του λόγου ολική χοληστερόλη / HDL.
Συμπεράσματα: Ο χυμός ροδιού υψηλής περιεκτικότητας σε ανθοκυανίνες
φαίνεται να βελτιώνει τους λιπιδαιμικούς δείκτες υγιών εθελοντών και
ασθενών με υπερλιποπρωτεϊναιμία που βρίσκονται υπό αγωγή με στατίνες.
Λέξεις-κλειδιά:
Χυμός ροδιού, Ανθοκυανίνες, Υπερλιπιδαιμία, Χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες, Στατίνες