Μελέτη προϊόντων και υποπροϊόντων οινοποίησης από ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στον ελλαδικό χώρο

Διπλωματική Εργασία uoadl:1318499 225 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ με ειδίκευση ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2015-11-13
Έτος εκπόνησης:
2015
Συγγραφέας:
Θωμά Ευσταθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αληγιάννης Νεκτάριος Αναπληρωτής Καθηγητής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη προϊόντων και υποπροϊόντων οινοποίησης από ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στον ελλαδικό χώρο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Investigation of products and byproducts of Vitis vinifera varieties cultivated in the Greek area"
Περίληψη:
Το κρασί διαδραματίζει σημαντικό αν όχι κρίσιμο ρόλο από την αυγή της
ανθρωπότητας. Η ιδανική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, το μεσογειακό κλίμα, η
παρουσία της θάλασσας, αλλά και το ανάγλυφο της γης ευνοούν την
αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, τα οποία είναι
πολύ ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά οίνου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της
οινοποίησης προκύπτουν υποπροϊόντα που παρουσιάζουν μεγάλο βιολογικό ενδιαφέρον
λόγω των περιεχόμενων πολυφαινολών. Μέχρι πρότινος, τα παραπάνω κατέληγαν στη
λιπασματοποίηση ή απορρίπτονταν σε ανοιχτούς χώρους με πολύ πιθανό το
ενδεχόμενο πρόκλησης περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση
προϊόντων που έχουν επεξεργαστεί με τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον καθώς
και ανανεώσιμων πηγών θρεπτικών ουσιών και βιοδραστικών ενώσεων για την
παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών και καλλυντικών επιτάσσει την ανάπτυξη καινοτόμων
διαδικασιών για την ανάκτηση και επεξεργασία αυτών των υποπροϊόντων.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της αμπέλου
συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και των υποπροϊόντων που προκύπτουν από αυτή.
Αναλύθηκε το χημικό προφίλ 11 αυτόχθονων και διεθνών ποικιλιών, εκ των οποίων 6
λευκών και 5 ερυθρών, από 74 δείγματα οίνου, με έμφαση στη σύσταση των πτητικών
ενώσεων και το φαινολικό τους φορτίο για το χαρακτηρισμό των πιο
αντιπροσωπευτικών συστατικών. Τα δείγματα εκχυλίστηκαν για την ανάκτηση των
πτητικών συστατικών κι αναλύθηκαν μέσω αέριας χρωματογραφίας συνδεδεμένης με
φασματομετρία μαζών (GC-MS). Επιπλέον, πολυφαινολικά εκχυλίσματα δημιουργήθηκαν
με τη χρήση ιοντοανταλλακτικών ρητινών (XAD-4) και οι ολικές πολυφαινόλες
προσδιορίστηκαν με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu.
Όσον αφορά τα οινοποιητικά υποπροϊόντα, εξετάστηκαν συνολικά 17 δείγματα που
ανήκουν σε εννέα ποικιλίες από τις οποίες παρασκευάστηκαν εκχυλίσματα με την
τεχνική της υποβοηθούμενης εκχύλισης με υπερήχους. Κατόπιν, μελετήθηκε το
φυτοχημικό τους προφίλ με HPTLC, αξιολογήθηκε το φαινολικό τους φορτίο με
προσδιορισμό ολικών πολυφαινολών ενώ μετρήθηκε η αντιοξειδωτική τους δράση με
τη μέθοδο εξουδετέρωσης της ελεύθερης ρίζας DPPH. Τα παραπάνω δεδομένα
συνδυάστηκαν και αναπτύχθηκε μέθοδος φιλική προς το περιβάλλον για την
παρασκευή εκχυλισμάτων πλούσιων σε φαινολικό φορτίο και με υψηλή ικανότητα να
εξουδετερώνουν ελεύθερες ρίζες. Μάλιστα, για την ανάδειξη όλου του φάσματος
δυνατοτήτων αξιοποίησης των υποπροϊόντων διεξήχθη απομόνωση και ταυτοποίηση
βιοδραστικών προϊόντων από τις κατηγορίες των στιλβενίων και των φλαβονοειδών.
Λέξεις-κλειδιά:
Kρασί, Υποπροϊόντα οινοποίησης, Ποικιλίες αμπέλου, Ελλαδικός χώρος, Πτητικές ενώσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
318
Αριθμός σελίδων:
216
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

document.pdf
9 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.