Μελέτη της δυνατότητας μείωσης της βιοδιαθεσιμότητας μετάλλων μέσω της σύμπλεξης με οργανικούς υποκαταστάτες φυτικών προϊόντων: Η περίπτωση του χαλκού σε προϊόντα καφέ

Διπλωματική Εργασία uoadl:1318590 174 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χημεία και Τεχνολογία Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2014-11-05
Έτος εκπόνησης:
2014
Συγγραφέας:
Γρηγορίου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολέλης Δημήτριος Καθηγητής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της δυνατότητας μείωσης της βιοδιαθεσιμότητας μετάλλων μέσω της σύμπλεξης με οργανικούς υποκαταστάτες φυτικών προϊόντων: Η περίπτωση του χαλκού σε προϊόντα καφέ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Study of the reduction of copper's bioaccessibility, due to complex formation caused by the organic ligands contained in coffee beverages
Περίληψη:
Ο καφές, ένα από τα πλέον ευρέως διαδεδομένα ροφήματα ανά τον κόσμο παρουσιάζει
σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, οι οποίες αποδίδονται
στη σημαντική παρουσία βιοδραστικών οργανικών ενώσεων όπως η καφεΐνη, οι
πολυφαινόλες -κυρίως χλωρογενικά οξέα- στερόλες, διτερπένια, προϊόντα
αντιδράσεων Maillard κ.α. Ο καφές βοηθάει στη διέγερση του νευρικού συστήματος,
χαρίζει σωματική και πνευματική εγρήγορση και διαθέτει αντιφλεγμονώδη,
καρδιοπροστατευτική, αντιοξειδωτική δράση. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής
εργασίας ειδίκευσης είναι η μελέτη της μείωσης της βιοδιαθεσιμότητας των
τοξικών μετάλλων στον οργανισμό, μέσω της επίδρασης των ροφημάτων καφέ. Για το
λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε φυσικοχημικός χαρακτηρισμός της οργανικής ύλης που
εμπεριέχεται σε ροφήματα καφέ espresso, στιγμιαίου, φίλτρου και Ελληνικού και
προσδιορίσθηκαν η δυνατότητα σύμπλεξης ιόντων χαλκού καθώς και η αντιοξειδωτική
δράση των ροφημάτων.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, σε άμεση
συσχέτιση με το φαινολικό περιεχόμενο, η οποία σε συνδυασμό με την ικανότητα
σύμπλεξης των ιόντων χαλκού που διαπιστώθηκε από την οργανική ύλη, αναδεικνύουν
τον καφέ ως ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό ρόφημα. Η καθημερινή του κατανάλωση,
σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να μειώσει τη βιοδιαθεσιμότητα των ελεύθερων
τοξικών μετάλλων στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς τον κίνδυνο εμφάνισης
παθογόνων καταστάσεων.
Λέξεις-κλειδιά:
Ροφήματα καφέ, Χαλκός, Συμπλεκτική ικανότητα χαλκού, Οργανικοί υποκαταστάτες, Αντιοξειδωτική δράση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1-9
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
136
Αριθμός σελίδων:
145