Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Λιόυνη Αναπλ. Καθηγήτρια (Επιβλέπουσα), Σπύρος Κοΐνης, Αναστασία Δέτση
Περίληψη:
Η προέλευση και η ποικιλία ενός κρασιού καθορίζει την ποιότητά του, καθώς και
την τιμή στην οποία θα προωθηθεί στο εμπόριο. Διάφοροι είναι οι παράγοντες οι
οποίοι μπορούν να μελετηθούν χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες αναλυτικές
τεχνικές, για την ταξινόμηση των οίνων με βάση την ποικιλία και την προέλευσή
τους με στόχευση στην αυθεντικότητα. Τα τελευταία χρόνια η ταξινόμηση οίνων
από διαφορετικές ποικιλίες ή/και περιοχές, με βάση το πολυστοιχειακό
προφίλ/αποτύπωμα, έχει περιγραφεί με τη χρήση κατάλληλων αναλυτικών τεχνικών.
Στην παρούσα εργασία έγινε ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου προσδιορισμού της
στοιχειακής σύνθεσης οίνων μετά από χώνευση με π.HNO3 με τη βοήθεια
μικροκυμάτων και τη χρήση οργανολογίας ICP-MS. Με την χρήση φασματογράφου μάζας
με επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα (ICP-MS) μελετήθηκαν οι περιεκτικότητες των εξής
στοιχείων (Li, B, Βe, Ti, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Ge, As, Se, Rb, Sr, Mo,
Rh, Pd, Ag, Cd, In, Sn, Sb, Re, Os, Pt, Tl, Pb, Eu, Gd, Th, V, U) σε δείγματα
οίνου. Επιπλέον, μελετήθηκε το μονοποικιλιακό ξινόμαυρο, ένας ελληνικός οίνος
Π.Ο.Π. με σκοπό τη δημιουργία της στοιχειακής του “ταυτότητας”. Ακολουθεί
σύγκριση και συσχετισμός με άλλες ποικιλίες οίνων από διάφορες περιοχές της
Ελλάδος. Σκοπός είναι ο έλεγχος της δυνατότητας διάκρισης μεταξύ των ποικιλιών
για τον έλεγχο της αυθεντικότητας.
Λέξεις-κλειδιά:
Ξινόμαυρο, ICP-MS, Πολυστοιχειακή ανάλυση, Στοιχειακό αποτύπωμα, Αυθεντικότητα