Άγχος ασθενών με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325157 532 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-23
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Tσικούρη Πηνελόπη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελευθέριος Τσιάμης, Αναπληρωτής καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ,
Πρωτότυπος Τίτλος:
Άγχος ασθενών με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα άτομα που έχουν υποστεί καρδιολογικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα και έχουν υποβληθεί σε θεραπευτικές ή επανορθωτικές επεμβάσεις εμφανίζουν συμπτώματα αγχωδών ή συναισθηματικών διαταραχών, μειωμένη αυτοεκτίμηση και μειωμένη λειτουργικότητα. Το άγχος και η κατάθλιψη από σειρά μελετών θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η ένταση του άγχους ασθενών με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 89 ασθενείς με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, κυρίως με καρδιακή ανεπάρκεια, που νοσηλεύονταν σε καρδιολογικά τμήματα ή επισκέπτονταν εξωτερικά Ιατρεία για παρακολούθηση στο Γ,Ν,Α, «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε η Ζung Self- Rating Anxiety Scale (SAS). Ως στατιστικά σημαντικό θεωρήθηκε το επίπεδο σημαντικότητας 5%. Όλες οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS έκδοση 21.
Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 89 άτομα, που έπασχαν από χρόνια καρδιακά προβλήματα. Στην πλειοψηφία τους από καρδιακή ανεπάρκεια εκ των οποίων το 59,0% ήταν άντρες. Μέτριας και σοβαρής έντασης άγχος παρουσίαζε το 64,9% του δείγματος. Υψηλά επίπεδα άγχους παρουσιάζουν τα άτομα ηλικίας 70-79 ετών, p=0,026.Τα άτομα τα οποία έπασχαν και από κάποιο άλλο νόσημα, p=0,003, όπως και τα άτομα που λάμβαναν ως φαρμακευτική αγωγή Blockers/ΑΜΕΑ/Διουρητικά, p=0,004 και αυτά που έπασχαν από νοσήματα του θυρεοειδούς, υπέρταση κλπ, p=0,006. Όσον αφορά στο κάπνισμα δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές p=0,084, αλλά βρέθηκε ότι τα άτομα που έκαναν διακοπή του καπνίσματος βίωναν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με τους καπνίζοντες, p=0,047.
Συμπεράσματα: Υπάρχει υψηλό ποσοστό ασθενών με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα που βιώνει άγχος μέτριας και σοβαρής έντασης. Η ένταση του άγχους εξαρτάται από διάφορους κοινωνικοδημογραφικούς και κλινικούς παράγοντες
Λέξεις-κλειδιά:
Άγχος ασθενών, Χρόνια καρδιολογικά προβλήματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
224
Αριθμός σελίδων:
95
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΗ kyritsi.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο