Συγκριτική ανάλυση των εκκρινόμενων πρωτεϊνών των μεσεγχυματικών βλαστικών/στρωματικών κυττάρων του αμνιακού υγρού και διερεύνηση των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων στην οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325316 253 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό / Διϊδρυτικό ΠΜΣ Μοριακή Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-24
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Κόλλια Αντωνία-Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρουμπελάκη Μαρία:Επίκουρος Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Νικόλαος Π. Ανάγνου: Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Βλάχου Αντωνία: Συνδιευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Πρωτεωμικής ,ΙΙΒΕΑΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική ανάλυση των εκκρινόμενων πρωτεϊνών των μεσεγχυματικών βλαστικών/στρωματικών κυττάρων του αμνιακού υγρού και διερεύνηση των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων στην οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Comparative proteomic analysis of the secreted proteins from amniotic fluid mesenchymal stem cells and study of their role in acute hepatic failure
Περίληψη:
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά/στρωματικά κύτταρα αμνιακού υγρού (AF-MSCs) αποτελούν ένα πληθυσμό πολυδύναμων κυττάρων που έχουν την ικανότητα να αυτό-ανανεώνονται και να διαφοροποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους. Η εύκολη απομόνωση τους, η ταχεία in vitro έκπτυξη τους καθώς και οι ανοσορρυθμιστικές τους ιδιότητες, τα καθιστούν κατάλληλα εργαλεία στην Αναγεννητική Ιατρική και στην θεραπεία πολλών ασθενειών όπως είναι η οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Τα MSCs εκκρίνουν πρωτεϊνικά μόρια τα οποία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά ώστε να εκφράζουν επιλεγμένα θεραπευτικά μόρια. Τα γενετικά τροποποιημένα MSCs, και ιδιαίτερα το εκκρίτωμα τους, μπορούν να δράσουν ως συστήματα μεταφοράς διαφόρων θεραπευτικών μορίων για την στοχευόμενη θεραπεία πολλών ασθενειών όπως και της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε πρωτεομική μελέτη των εκκρινόμενων πρωτεϊνών των AF-MSCs και των πρώιμων ηπατοκυττάρων (HPL) με σκοπό την εύρεση μορίων που έχουν θεραπευτική δράση στην οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Στη συνέχεια επιλέχθηκαν κάποια από αυτά τα μόρια τα οποία φέρουν αντί-φλεγμονώδη η αντί-ινώδη δράση για περαιτέρω ανάλυση. Ειδικότερα, επιλέχθηκε η πρωτεΐνη Annexin A1 (ANXA1), που αποτελεί ένα αντί-φλεγμονώδες μόριο που εκκρίνεται από τα AF-MSCs και από τα HPL κύτταρα αντίστοιχα, και κατασκευάστηκε ένα λεντιϊκό σύστημα αποσιώπησης με το οποίο πραγματοποιήθηκε η αναστολή έκκρισης της ANXA1 από τα AF-MSCs και τα HPL κύτταρα. Έπειτα, ακολούθησε πρωτεομική ανάλυση του εκκριτώματος των γενετικά τροποποιημένων AF-MSCs και των HPL κυττάρων και μελετήθηκε η επίδραση της αποσιώπησης της ANXA1 στην διαδικασία της φλεγμονής και της ίνωσης. Συμπερασματικά, προέκυψε ότι τα AF-MSCs και τα HPL κύτταρα εκκρίνουν ένα αριθμό σημαντικών θεραπευτικών μορίων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την στοχευόμενη θεραπεία πολλών διαφορετικών ασθενειών και ειδικότερα της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας. Πιο συγκεκριμένα η ANXA1 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκκρινόμενα μόρια που ελέγχει την διαδικασία της φλεγμονής, ρυθμίζοντας την έκκριση προ-φλεγμονωδών κυτοκινών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Βιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Αμνιακό υγρό, Πρωτεομική ανάλυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
148
Αριθμός σελίδων:
104
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΟΛΛΙΑ FINAL.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.