Εκτίμηση των καρδιακών παραμέτρων εγκαυματιών νοσηλευομένων στη ΜΕΘ σε σχέση με την έκβαση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325552 420 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-11-29
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Γερακάρη Γερακαράκη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ελένη Κυρίτση, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση των καρδιακών παραμέτρων εγκαυματιών νοσηλευομένων στη ΜΕΘ σε σχέση με την έκβαση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Τα εγκαύματα αποτελούν τις πιο κοινές και καταστροφικές μορφές τραύματος. Οι ασθενείς με σοβαρές βλάβες χρειάζονται άμεση και εξειδικευμένη φροντίδα με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα.
Σκοπός: Η μελέτη των μεταβολών των καρδιαγγειακών παραμέτρων κατά την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά από σοβαρό έγκαυμα και η συσχέτισή τους με την έκβαση καθώς και με άλλες κλινικοεργαστηριακές παραμέτρους.
Υλικό και Μέθοδος: Αναδρομική μελέτη κατά την οποία μελετήθηκαν οι φάκελοι 41 ασθενών, με εγκαυματική επιφάνεια ≥ 30% της ολικής επιφάνειας σώματος οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΘ του Γ.Ν.Ε Θριάσιο.
Αποτελέσματα: Το δείγμα των ασθενών της μελέτης είχε ηλικία 51,5 ± 17,4 έτη, APACHE II score κατά την εισαγωγή στη ΜΕΘ 19,8 ± 7,7, ABSI score 9,1 ± 2,6, Charlson’s comorbidity index 0,66 ± 1,1. Σε ποσοστό 89,2 % διαπιστώθηκε εισπνευστικό έγκαυμα. Στο 80,5 % των ασθενών εφαρμόσθηκε πρωτόκολλο ανάνηψης με υγρά προ της εισαγωγής τους στη ΜΕΘ, ενώ 70,7% εμφάνισαν καταπληξία κατά την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ. Η θνητότητα έφθασε στο 39%. Κατά την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας και σύμφωνα με τη μονομεταβλητή ανάλυση, αιμοδυναμικές παράμετροι, όπως η συστολική αρτηριακή πίεση p=0,035, η καρδιακή συχνότητα p=0,018, ο αριθμός των αναπνοών p=0,007 και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων p=0,007 σχετίστηκαν με την έκβαση των ασθενών. Στην πολυμεταβλητή ανάλυση με GEE μοντέλα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων p=0,010 και η ηλικία p=0,038 αναδείχθηκαν σε ανεξάρτητους προγνωστικούς παράγοντες της έκβασης των ασθενών.
Συμπέρασμα: Στην παρούσα μελέτη, η θνητότητα των ασθενών με σοβαρά εγκαύματα στη ΜΕΘ συσχετίστηκε στατιστικά σημαντικά με τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ η ηλικία, αλλά και μια σειρά αιμοδυναμικών παραμέτρων, όπως η συστολική αρτηριακή πίεση και η μέγιστη καρδιακή συχνότητα, φαίνεται επίσης να συσχετίζονται με αυξημένα ποσοστά θνητότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακές παράμετροι, εγκαύματα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
124
Αριθμός σελίδων:
71