Φορεία Candida στη στοματική κοιλότητα ασθενών με καρκίνο κεφαλής-τραχήλου, που υποβάλλονται σε σύμμορφη ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς χημειοθεραπεία.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1325933 633 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθοβιολογία Στόματος
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2016-12-12
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Βουρλή Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Καθηγήτρια, Κλινική Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, Τμήμα Οδοντιατρικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τσιχλάκης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, ΕΚΠΑ
Δήμος Καλύβας, Αναπληρωτής Καθηγητής,Τμήμα Οδοντιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φορεία Candida στη στοματική κοιλότητα ασθενών με καρκίνο κεφαλής-τραχήλου, που υποβάλλονται σε σύμμορφη ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς χημειοθεραπεία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φορεία Candida στη στοματική κοιλότητα ασθενών με καρκίνο κεφαλής-τραχήλου, που υποβάλλονται σε σύμμορφη ακτινοθεραπεία, με ή χωρίς χημειοθεραπεία.
Περίληψη:
Εισαγωγή. Η ανάπτυξη καντιντίασης σε ασθενείς με φορεία Candida που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία κεφαλής-τραχήλου, η οποία ανέρχεται στο 43% πριν τη θεραπεία και αναμένεται να αυξηθεί στο 73% στο πέρας, αποτελεί σημαντική επιπλοκή, με αρνητικές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής. Επιπλέον μείζονος σημασίας είναι μεταβολή των στελεχών Candida σε non-albicans στελέχη, ανθεκτικά στη φλουκοναζόλη.
Σκοπός. Εκτιμήσαμε τον επιπολασμό της φορείας Candida στη στοματική κοιλότητα ασθενών που υποβάλλονται σε σύμμορφη ακτινοθεραπεία κεφαλής-τραχήλου. Δευτερεύοντες στόχοι ήταν η εκτίμηση της βλεννογονίτιδας του στόματος, του πόνου, της ξηροστομίας και της ποιότητας ζωής.
Μέθοδος. Συμπεριλήφθηκαν τριάντα δύο ασθενείς (μέση ηλικία 61). Δεκαεπτά ασθενείς (53%) λάμβαναν σύγχρονη χημειοθεραπεία. Η μέση ημερήσια δόση ήταν 2Gray και η ολική 63.2Gray. Επίχρισμα για έλεγχο φορείας Candida λήφθηκε από όλους τους ασθενείς πριν την έναρξη της ακτινοθεραπείας και σε δεκατέσσερις (14/32, 43%) στο πέρας. Δεκαέξι ασθενείς (16/32, 50%) συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια EORTC Quality of Life C30 and H&N35 πριν και στο πέρας της ακτινοθεραπείας.
Αποτελέσματα. Candida απομονώθηκε σε 16/32 δείγματα (50%) πριν την ακτινοθεραπεία, και ειδικά C. albicans σε 14/16 δείγματα (87.5%). Στο πέρας, η φορεία Candida ήταν 28% (5/18) ενώ όλα τα είδη ήταν C.albicans (5/5). Αντιμυκητική και αντιική θεραπεία χορηγήθηκε σε 9/32 (28,13%) και σε 2/32 (6,25%) ασθενείς αντίστοιχα. Δεκατρείς ασθενείς 13/32 (40,63%), χρησιμοποίησαν παυσίπονα. Σοβαρού βαθμού βλεννογονίτιδα παρατηρήθηκε σε 20/32 (62,5%), έντονος πόνος σε 13/32 (40%) και έντονη ξηροστομία σε 18/32 (56,25%) ασθενείς. Candida δεν απομονώθηκε σε ασθενείς που έλαβαν αντιμυκητική αγωγή (p<0.05). H κόπωση, ο πονόλαιμος, η ανορεξία και η απώλεια της γεύσης, αξιολογήθηκαν ως σημαντικοί παράγοντες μείωσης της ποιότητας ζωής (p<0.05).
Συμπεράσματα. Σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα μελέτες, παρατηρήθηκε μείωση στη φορεία Candida στο πέρας της θεραπείας. Το αποτέλεσμα αυτό σχετίζεται με την αντιμυκητική αγωγή κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, αλλά και με τη καλή υποστηρικτική φροντίδα της στοματικής κοιλότητας των ασθενών. Αδυναμία της μελέτης αποτελεί ο μικρός αριθμός ασθενών (18/32) που προσήλθαν για επανεξέταση και επανάληψη της λήψης επιχρίσματος στο πέρας της θεραπείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
φορεία Candida, καντιντίαση στόματος, ακτινοθεραπεία κεφαλής και τραχήλου, καρκίνος κεφαλής και τραχήλου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
115
Αριθμός σελίδων:
117

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ06062016.doc
8 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

 


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ.rar
777 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.