Κλιματική Αλλαγή και Μετανάστευση: Η συμβολή της κλιματικής αλλαγής στις μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και την ΕΕ. Πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και την αναγκαστική μετανάστευση η κατάσταση της υγείας των μετακινούμενων πληθυσμών;"

Διπλωματική Εργασία uoadl:1326781 491 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-01-17
Έτος εκπόνησης:
2016
Συγγραφέας:
Μπασακάλη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Καβαντζάς Νικόλαος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Μπάλιας Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κλιματική Αλλαγή και Μετανάστευση: Η συμβολή της κλιματικής αλλαγής στις μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και την ΕΕ. Πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και την αναγκαστική μετανάστευση η κατάσταση της υγείας των μετακινούμενων πληθυσμών;"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Climate Change and Migration: The role of climate change in pushing current migration flows from MENA countries and South Asia to the Mediterranean Sea, Greece and the EU. Health risks and health outcomes associated with climate change and forced migration.
Περίληψη:
Στην Ελλάδα, ευρω-μεσογειακή χώρα, πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τελευταίο διάστημα (2014-2016) καταφεύγουν πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία και άλλες χώρες των ΜΕΝΑ. Βιβλιογραφικές αναφορές, έρευνα ανά χώρα και μαρτυρίες προσφύγων σημειώνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί πράγματι να ευθύνεται εν μέρει για ροές από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου και της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και από κράτη της ινδικής χερσονήσου. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πιο έντονα σε "αποτυχημένα κράτη" (failed states). Η σχέση κλιματικής αλλαγής και άμεσης ή έμμεσης πρόκλησης (εμφυλίων) συρράξεων και προσφυγικών ρευμάτων χρήζει περαιτέρω έρευνας και μεγαλύτερης προσοχής από τη διεθνή κοινότητα. Ελάχιστα έχει μελετηθεί και η υγεία των μετακινούμενων πληθυσμών. Η υγεία των προσφύγων απειλείται κατά το διάστημα διαβίωσης στη χώρα προέλευσης τους, στο μέτρο που αυτή πλήττεται έντονα από την κλιματική αλλαγή, κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, αλλά και κατά τη διάρκεια μετεγκατάστασης, καθώς οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς υπό συνθήκες συνωστισμού και διαρκούς μετακίνησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Περιβάλλον και δημόσια υγεία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο
Ανθρωπολογία της Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κλιματική αλλαγή, Αναγκαστική μετανάστευση, Υγεία, Επιπτώσεις στην υγεία, MENA, Κλιματικοί πρόσφυγες, Ασθένειες, Καταυλισμοί, Ανθρώπινη ανάπτυξη, Δικαίωμα στην υγεία, Δόγματα ασφαλείας, συρράξεις
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
610
Αριθμός σελίδων:
255

BASSAKALI DIPLOMATIKI.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.