Οι επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην εθελοντική αιμοδοσία

Διπλωματική Εργασία uoadl:1327447 520 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των Μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-03
Συγγραφέας:
Αλεξίου Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σερένα Βαλσάμη, Επικ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριάννα Πολίτου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Σταμούλης, Αιματολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής Ε.ΚΕ.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην εθελοντική αιμοδοσία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικης κρίσης στην εθελοντική αιμοδοσία
Περίληψη:
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και οι υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν επηρεάσει τους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης ζωής και έχουν προκαλέσει ποικίλες μεταβολές. Ο κύριος σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να διερευνήσει τις επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην εθελοντική αιμοδοσία.
Το δείγμα αποτέλεσαν 3000 αιμοδότες από 18 έως 65 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν εθελοντικά ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις και απαντήσεις σε κλίμακα τριών διαβαθμίσεων.
Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ερωτηθέντων αιμοδοτών σε σημαντικό βαθμό σε ποσοστό 30,73%, μέτρια σε ποσοστό 59,56% και καθόλου μόνο σε ποσοστό 9,7%. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ποιότητα ζωής περισσότερο των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες, τους κατοίκους των Αθηνών σε σχέση με της επαρχία, τους απόφοιτους δημοτικού σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, τους διαζευγμένους και τους παντρεμένους σε σχέση με τους ελεύθερους.
Από τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης είναι ότι παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ερωτηθέντων, δεν έχει επηρεάσει τη συχνότητα με την οποία αιμοδοτούν. Το 87,3% των ερωτηθέντων δεν έχει μειώσει καθόλου τη συχνότητα με την οποία αιμοδοτεί, το 10,6% την έχει μειώσει μέτρια ενώ μόνο το 2,1% κατά πολύ. Αυτοί που έχουν μειώσει την συχνότητα των αιμοδοσιών τους, είναι αυτοί που έχουν επηρεασθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση σε επίπεδο ποιότητας ζωής. Περισσότερο επίσης έχουν επηρεαστεί οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, οι απόφοιτοι δημοτικού σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης οι χήροι και οι διαζευγμένοι σε σχέση με τους ελεύθερους. Η μείωση της συχνότητας των αιμοδοτήσεων λόγω οικονομικής κρίσης δεν βρέθηκε να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων επαγγελμάτων ούτε μεταξύ των κατοίκων των Αθηνών και των εκτός Αθηνών.


Τέλος βρέθηκε ότι η υποθετική ύπαρξη υλικών κινήτρων θα άφηνε ανεπηρέαστη τη συχνότητα των αιμοδοτήσεων σε αυτούς που δεν έχουν μειώσει τις αιμοδοτήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης ενώ θα επηρέαζε θετικά τα άτομα που έχουν μειώσει τις αιμοδοτήσεις τους σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμοδοσία, Εθελοντισμός, Αλτρουισμός, Κοινωνικοοικονομική κρίση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Alexiou Panagiotis MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.