Η ύπαρξη ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και η επίπτωσή τους στη διαχείριση του στρες, στο βαθμό συγκέντρωσης και στις εκτελεστικές ικανότητες.

Διπλωματική Εργασία uoadl:1328437 534 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή ψυχικής υγείας - Πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-02-28
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γκίκα Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Ψάρρος, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Μασδράκης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρήστος Θελερίτης, Ψυχίατρος, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ύπαρξη ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και η επίπτωσή τους στη διαχείριση του στρες, στο βαθμό συγκέντρωσης και στις εκτελεστικές ικανότητες.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ύπαρξη ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και η επίπτωσή τους στη διαχείριση του στρες, στο βαθμό συγκέντρωσης και στις εκτελεστικές ικανότητες.
Περίληψη:
Το επάγγελμα του Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες όπως υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, προσοχής και εκτελεστικών λειτουργιών. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η καλή διαχείριση του στρες, συχνά κάτω από μεγάλο φόρτο εργασίας και κρίσιμα συμβάντα, ενώ αναμένεται η λήψη σωστών και γρήγορων αποφάσεων. Η πολυπλοκότητα του έργου του ΕΕΚ δυνητικά μπορεί να επιφέρει σωματική και ψυχική εξουθένωση με πιθανές συνέπειες στο γνωστικό επίπεδο και στο βαθμό συγκέντρωσης των εργαζομένων.
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει αν ενδεχόμενη ύπαρξη ψυχοπαθολογίας στους ΕΕΚ, όπως και κακή διαχείριση του στρες, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά τους να ασκήσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα επιδρώντας αρνητικά στις εκτελεστικές τους λειτουργίες.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 62 ΕΕΚ που εργάζονταν στις Μονάδες του Πύργου Ελέγχου, της Προσέγγισης και του ΚΕΠΑΘ.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν αρχικά ως προς τις εκτελεστικές τους λειτουργίες και πιο συγκεκριμένα, ως προς την ικανότητα εναλλαγής έργου και την ικανότητα αναστολής της απάντησης, με τη χορήγηση δύο νευροψυχολογικών κλιμακών, της Trail Making Test (TMT) και της Stroop Color Word Test (SCWT).
Κατόπιν, απάντησαν σε δύο αυτοσυμπληρούμενα εργαλεία, στην κλίμακα SCL-90-R που μετράει ψυχοπαθολογία και στην Brief-COPE που αξιολογεί τρόπους διαχείρισης του στρες.
Τα αποτελέσματα των νευροψυχολογικών τεστ έδειξαν ότι οι ελεγκτές στο TMT είχαν καλύτερη επίδοση από τον υγιή πληθυσμό τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μέρος του τεστ.
Στο SCWT, οι μέσοι όροι και των τριών συνθηκών του τεστ ήταν εντός του εύρους των φυσιολογικών τιμών, με την τιμή της τρίτης συνθήκης όπως και της παρεμβολής Stroop να βρίσκονται στα ανώτερα φυσιολογικά όρια, πάνω από τον μέσο όρο του υγιούς πληθυσμού.
Στην κλίμακα SCL-90-R τη μεγαλύτερη μέση τιμή παρουσίαζαν η ψυχαναγκαστικότητα-καταναγκαστικότητα και ο παρανοειδής ιδεασμός, ωστόσο βρίσκονται και οι δύο εντός των φυσιολογικών ορίων. Το άγχος και το φοβικό άγχος παρουσίαζαν τις χαμηλότερες τιμές στην κλίμακα.
Στην κλίμακα Brief-COPE με την ανάλυση της διακύμανσης συχνοτήτων προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος αντιμετώπιζε ενεργά το στρες με θετικό τρόπο, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό του δείγματος προτιμούσε να αναζητά υποστήριξη στους συνανθρώπους του ή υποκύπτει σε αποφυγές.
Από το συντελεστή συσχέτισης Spearman ρ δεν προέκυψε συσχέτιση της κλίμακας TMΤ ούτε και του SCWT με τις μεταβλητές του ψυχομετρικού εργαλείου SCL-90-R.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι οι ΕΕΚ που εξετάστηκαν δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερα ψυχοπαθολογικά συμπτώματα και ότι οι εκτελεστικές τους λειτουργίες βρίσκονταν σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το εύρημα αυτό αποδεικνύει εμμέσως ότι η αξιολόγηση των ΕΕΚ κατά τη διαδικασία επιλογής τους επιτυγχάνει τον σκοπό για τον οποίο πραγματοποιείται, δηλαδή την επιλογή ιδιαίτερα ικανών και ανθεκτικών στο στρες ατόμων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, Ψυχοπαθολογία, Εκτελεστικές λειτουργίες, Νευροψυχολογικά τεστ, Διαχείριση στρες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
89
Αριθμός σελίδων:
63
FINAL VERSION MSc-GKIKA.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο