Μεταβλητότητα των θερμοαλατικών χαρακτηριστικών και της στρωμάτωσης της Ερυθράς Θάλασσας

Διπλωματική Εργασία uoadl:1335564 695 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσική Ωκεανογραφία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-03-14
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παπαγεωργίου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σοφιανός Σαράντης (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.)
Φλόκα Έλενα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α.)
Παπαδόπουλος Βασίλης (Ε.Λ.Ε. Β’, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταβλητότητα των θερμοαλατικών χαρακτηριστικών και της στρωμάτωσης της Ερυθράς Θάλασσας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταβλητότητα των θερμοαλατικών χαρακτηριστικών και της στρωμάτωσης της Ερυθράς Θάλασσας
Περίληψη:
Τρεις ωκεανογραφικοί πλόες που πραγματοποιήθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα τον Αύγουστο του 2001, το Μάρτη του 2010 και τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2011 και περιελάμβαναν υδρογραφικές μετρήσεις, μετεωρολογικές μετρήσεις, καθώς και μετρήσεις θαλασσίων ρευμάτων, μας έδωσαν τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να καταλάβουμε καλύτερα τη δομή των μαζών νερού, τα υδρογραφικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και την κυκλοφορία μέσα στη λεκάνη. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των υδρογραφικών δεδομένων (θερμοκρασία, αλατότητα και συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου) που αποκτήθηκαν από τις παραπάνω αποστολές με σκοπό τη μελέτη της μεταβλητότητας των θερμοαλατικών χαρακτηριστικών και της στρωμάτωσης στη λεκάνη της Ερυθράς Θάλασσας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας από το 2001 έως το 2011.
Αρχικά, μελετήθηκε η εισροή του Gulf of Aden Intermediate Water στη λεκάνη της Ερυθράς Θάλασσας κατά τους θερινούς μήνες και υπολογίστηκε η ταχύτητα εισροής ίση με 0.12 m/s, ενώ το βορειότερο άκρο της εισροής εντοπίζεται στις 24 °Ν. Επίσης, μελετήθηκε το Red Sea Deep Water, και από τα δεδομένα της παρούσας εργασίας προέκυψε πως η δημιουργία βαθιών νερών είναι επεισοδιακή. Η ταχύτητα με την οποία τα νερά κυκλοφορούν στο βαθύ ιμάντα κυκλοφορίας είναι ίση με 3•10-3 m/s, μια ταχύτητα η οποία επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες που υπολόγιζαν το χρόνο παραμονής κοντά στα 40 χρόνια. Επιπλέον, υπολογίστηκαν οι μέσες τιμές της θερμοκρασίας, της αλατότητας, της πυκνότητας και του διαλυμένου οξυγόνου από τα 300 m έως το μέγιστο βάθος για τους σταθμούς κατά μήκος του άξονα της λεκάνης, και προέκυψε πως από το 2001 έως το 2011 στην Ερυθρά Θάλασσα παρουσιάζεται μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 5.4∙10-3 ˚C/yr, η αλατότητα μειώνεται με ένα ρυθμό -2.1∙10-3 psu/yr και η πυκνότητα μειώνεται με ρυθμό -2.7∙10-3 kg/m3∙yr. Το οξυγόνο, παρουσιάζει ένα πιο περίπλοκη συμπεριφορά, καθώς έχουμε και χωρικές αλλά και χρονικές μεταβολές.
Στο δεύτερο μέρος αυτής της εργασίας μελετήθηκε η στρωμάτωση της λεκάνης της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία δεν παρουσιάζει σημαντικές υπερετήσιες μεταβολές. Η ακτίνα αποδιαμόρφωσης Rossby φαίνεται να αυξάνει γραμμικά από 12 km στο βορρά μέχρι 38 km στην έξοδο της λεκάνης. Τέλος, από την σύγκριση της ταχύτητας των μακρών κυμάτων Rossby με την ταχύτητα λόγω γεωστροφίας, προέκυψε το κρίσιμο εκείνο γεωγραφικό πλάτος (θcr) βόρεια του οποίου, τα κύματα Rossby δεν μπορούν να μεταφέρουν τη διαταραχή στο δυτικό όριο, με συνέπεια η ενέργεια να συσσωρεύεται στην ανατολική πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας. Το θcr προέκυψε ίσο με 19°Ν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσική Ωκεανογραφία, υδρογραφικά δεδομένα, Ερυθρά Θάλασσα, μάζες νερού, στρωμάτωση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
104
MSC THESIS Papageorgiou.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο