Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστασιάδης Μ., Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Μπουντόλος Κ.,Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Μπάγιος Ι., Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Μία από τις παραμέτρους που φαίνεται να επηρεάζει την κατεύθυνση, την ταχύτητα και την απόσταση που διανύει η μπάλα, κατά την εκτέλεση ποδοσφαιρικού σουτ, είναι η τοποθέτηση του ποδιού στήριξης (Jónsdóttir & Finch, 1998). Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η εξέταση των Εδαφικών Δυνάμεων Αντίδρασης (ΕΔΑ) του ποδιού στήριξης κατά την εκτέλεση ενός ποδοσφαιρικού σουτ με το κεντρικό, το εσωτερικό και το εξωτερικό μετατάρσιο, με δύο διαφορετικές γωνίες προσέγγισης (0ο και 45ο), σε συνδυασμό με την ταχύτητα που αποκτούσε η μπάλα.
Μέθοδος
Στη μελέτη συμμετείχαν εννέα (9) επαγγελματίες παίκτες, από ομάδες της Εθνικής Κατηγορίας. Σε ειδικά διαμορφωμένη επιφάνεια προσέγγισης, ζητήθηκε από τους δοκιμαζόμενους να σουτάρουν μια ποδοσφαιρική μπάλα με μέγιστη δύναμη, σε στόχο απόστασης 9,15 μέτρων (σημείο πέναλτι), υπό έξι συνθήκες (τρία είδη σουτ επί δύο γωνίες προσέγγισης), πραγματοποιώντας από τρεις προσπάθειες σε κάθε συνθήκη. Οι ΕΔΑ καταγράφηκαν σε φορητό ηλεκτρονικό δυναμοδάπεδο (Kistler, τύπου 9286ΑΑ), ενώ η ταχύτητα της μπάλας μετρήθηκε με σύστημα εκπομπής και λήψης υπέρυθρης ακτινοβολίας (Μπάγιος, 1998). Η ανάλυση των δεδομένων από τις ΕΔΑ έγινε με βάση το λογισμικό πρόγραμμα BioWare της Kistler. Η στατιστική ανάλυση περιελάμβανε συσχετίσεις (Pearson), ανάλυση διασποράς (one-way Anova, six conditions) και μετά-Anova συγκρίσεις (έλεγχος Tukey, HSD).
Αποτελέσματα και Συζήτηση
Ταχύτητα Μπάλας. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά τις μέσες τιμές της ταχύτητας της μπάλας, ανάμεσα στις έξι συνθήκες. Επιπλέον, στις εκτελέσεις προσπαθειών με ευθεία προσέγγιση, η ταχύτητα της μπάλας συσχετίζονταν σημαντικά με τη δεύτερη κορύφωση της μέγιστης κατακόρυφης δύναμης, αλλά μόνο σε απόλυτες τιμές (Fz2).
Χρονικές Παράμετροι. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις μέσες τιμές των χρονικών παραμέτρων που εξετάστηκαν.
Δυναμικές Παράμετροι. Παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις έξι συνθήκες, στις παραμέτρους δεύτερη κορύφωση της κατακόρυφης δύναμης, ελάχιστη μεταξύ των δύο μέγιστων κατακόρυφη δύναμη, πλάγια δύναμη και προσθιοπίσθια δύναμη, τόσο σε απόλυτες, όσο και σε σχετικές τιμές.
Συμπεράσματα
Οι ΕΔΑ που παράγονται από το πόδι στήριξης κατά την εκτέλεση ποδοσφαιρικού σουτ μπορεί να διαφοροποιηθούν σημαντικά, εάν αλλάξει η γωνία προσέγγισης και το είδος σουτ. Αντίθετα, η ταχύτητα της μπάλας δεν διαφοροποιείται σημαντικά, ενώ δεν επηρεάζεται από τις περισσότερες χρονικές και δυναμικές παραμέτρους των ΕΔΑ. Προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της ταχύτητας της μπάλας και της δεύτερης κορύφωσης της κατακόρυφης δύναμης