Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπουντόλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Γελαδάς Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η αναλυτική μελέτη των Δυνάμεων Εδαφικής Αντίδρασης (ΔΕΑ) στη διάρκεια ενός τυπικού προγράμματος άσκησης Αεροβικής Χορευτικής Γυμναστικής (ΑΧΓ), κατά την εκτέλεση μιας άσκησης χαμηλών κρούσεων (ΧΚ) και μιας άσκησης υψηλών κρούσεων (ΥΚ).
Στη μελέτη συμμετείχαν είκοσι οκτώ (28) επαγγελματίες ΑΧΓ, (γυναίκες=14, άνδρες=14). Η ηλικία, σωματικό ανάστημα, σωματικό βάρος και η διδακτική τους εμπειρία ήταν 26,7 (3,8) έτη, 168,0 (6,7) εκ., 57,0 (7,1) κιλά, 6,4 (3,4) έτη and 27,0 (3,9) έτη, 182,4 (8,2) εκ., 82,2 (9,8) κιλά, 5,9 (3,1) έτη, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια ενός 35λεπτου προγράμματος ΑΧΓ, πραγματοποιήθηκαν οκτώ δειγματοληπτικές μετρήσεις 30δευτ η κάθε μία (συχνότητα δειγματοληψίας 200Hz). Στις τέσσερις πρώτες δειγματοληπτικές μετρήσεις συλλέχθησαν τα δεδομένα της άσκησης ΧΚ (144 μουσικοί κτύποι ανά λεπτό) και στις τέσσερις επόμενες τα δεδομένα της άσκησης ΥΚ (155 μουσικοί κτύποι ανά λεπτό).
Χρησιμοποιήθηκαν δύο δυναμοδάπεδα (Kistler) τοποθετημένα σε ειδικά κατασκευασμένη ξύλινη εξέδρα και στο ίδιο ύψος άνω επιφάνειας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ταυτόχρονη καταγραφή των ΔΕΑ σε ολόκληρο τον κύκλο κίνησης (έναρξη με αριστερό κάτω άκρο). Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό Bioware KistlerV.3 for Windows 95. Ο στατιστικός σχεδιασμός αφορούσε σε τριπαραγοντική ανάλυση διασποράς επαναληπτικών μετρήσεων 2X(2XS)X(4XS).
Τόσο στην άσκηση ΧΚ όσο και στην άσκηση ΥΚ, οι γυναίκες εκδήλωναν σημαντικά μεγαλύτερες κατακόρυφες δυνάμεις (Fz) και οι άνδρες σημαντικά μεγαλύτερες πλάγιες δυνάμεις (Fy). Μεταξύ γυναικών και ανδρών, οι απόλυτες χρονικές ακολουθίες των Fz και Fy διέφεραν σημαντικά και στις δύο ασκήσεις ενώ οι σχετικές χρονικές ακολουθίες των Fz και Fy διέφεραν σημαντικά μόνο στην άσκηση ΧΚ. Οι χρονικές διάρκειες του αριστερού και δεξιού βηματισμού, του κύκλου κίνησης, της φάσης διπλής στήριξης στην άσκηση ΧΚ και της φάσης πτήσης στην άσκηση ΥΚ ήταν σημαντικά μικρότερες στις γυναίκες.
Η εκδήλωση σημαντικά μεγαλύτερων δυνάμεων σε σημαντικά μικρότερους χρόνους στην άσκηση ΥΚ ήταν σύμφωνη με προηγούμενες μελέτες. Η πλειοψηφία των σημαντικών διαφοροποιήσεων μεταξύ των δειγματοληπτικών μετρήσεων αφορούσε μόνο στην άσκηση ΧΚ και κυρίως μεταξύ πρώτης και δεύτερης δειγματοληπτικής μέτρησης, πιθανότατα λόγω προσαρμογών της προθέρμανσης.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το δυναμογραφικό πρότυπο των δύο ασκήσεων, όπως αυτό εκδηλώθηκε από τους επαγγελματίες της ΑΧΓ, διαφοροποιείτο σημαντικά ως προς το φύλο και ως προς το είδος κρούσης όχι όμως και ως προς τη χρονική εξέλιξη του προγράμματος άσκησης. Προτείνεται περαιτέρω μελέτη, με χρήση των κατάλληλων μεθόδων μέτρησης, για την ανίχνευση πιθανών διαφοροποιήσεων ως προς τη χρονική εξέλιξη οι οποίες δεν αναδείχθηκαν στην παρούσα εργασία καθώς επίσης και διεξοδικότερη μελέτη της σημαντικής διαφοράς που βρέθηκε μεταξύ των συνιστωσών της ΔΕΑ στη δράση αριστερού και δεξιού κάτω άκρου.